FAQ

SPOZNAVANJE NARAVE IN DRUŽBE

 • Slučajno sem se znašel/znašla tukaj. Kdo ste vi?

  Živjo! Naj slučaj ne bo ovira – mi smo VigeVageKnjige, majhna neodvisna slovenska založba. Izdajamo v zgledno slovenščino prevedene stripe in risoromane, kakor mi prevajamo izraz “graphic novel”. Več o nas izveš tukaj, vse naše doslej izdane knjige pa si lahko ogledaš v naši spletni knjigarni. Dobrodošla/dobrodošel!

 • Zakaj imate tako hecno ime in zakaj imate klešče z jajcem za logotip?

  Heh heh, dobro vprašanje! Tako ime imamo, da nas brcne v koleno, če bi sebe ali svoje delo kdaj začeli jemati preveč sitno resno. No, malo pa tudi zato, ker ne izdajamo knjig s trdimi platnicami.
  Klešče in jajce … mnja, dolga zgodba. Na to je ključno vplivala Cluny Brown, hoteli pa smo tudi nekaj udarnega in zapomnljivega. Zdaj pa imamo.

POSTOPEK NAROČILA

 • Želim naročiti vaše knjige, a nimam spletne banke – kaj naj storim?

  Ni problema. VigeVageKnjige omogočamo dva načina plačila naročenih knjig, poleg spletne banke tudi plačilo s položnico na banki ali na pošti. Ko oddaš naročilo, prejmeš mail z vsemi podatki, vnešenimi v skico položnice. Natisni ga ali prepiši podatke, ki jih izroči uslužbencu/uslužbenki na okencu, ki bo zate izpolnil(a) splošno položnico. Takoj ko prejmemo tvoje plačilo, ti bomo poslali naročeno. Če ti nobeden od opisanih načinov ni blizu, nam piši na first_piper@vigevageknjige.org ali nas pokliči na 040 218 936, in skupaj bomo našli rešitev.

 • Želim naročiti vašo knjigo, pa se ne morem odločiti, katero. Glej tudi: Teta od mojega fanta ima kmalu rojstni dan in zelo rada bere stripe, zato bi ji rad enega podaril, jaz pa se na stripe ne spoznam. Mi lahko svetujete?

  Z veseljem! Dejstvo je, da niso vse knjige za vse, zato pride kdaj nasvet še toliko bolj prav. Piši nam na first_piper@vigevageknjige.org ali nas pokliči na 040 218 936, opiši nam svojo zabrego oziroma nas vprašaj, karkoli te zanima. Potrudili se bomo, da najdemo pravo VVKnjigo zate. Ali za fantovo teto.

 • Naročeno je prispelo poškodovano. To me res jezi. Kaj naj?

  O, mater, sranje! Vse naročene knjige skrbno ovijemo v debel pok papir ter jih prevežemo z vrvico, zelo pa smo pazljivi tudi, da so robovi na varnem. Od nas gredo paketi v najboljši možni kondiciji, saj nam je izjemno pomembno, da bralci naše knjige prejmete take, kot so izšle. Če se kljub temu kdaj zgodi, da kak paket prispe poškodovan, se za to iskreno opravičujemo. Prosim, piši nam na first_piper@vigevageknjige.org in nam, če je mogoče, v prilogi pošlji fotografije prispele pošiljke, da bomo lahko z njimi seznanili pošto, tebi pa bomo naročeno seveda zamenjali na naše stroške ter v čimkrajšem času, o čemer se bomo s teboj dogovorili po elektronski pošti.

 • Od mojega naročila je preteklo 8 dni, naročenega pa še nisem prejel(a). Kaj je narobe?

  Zeleno luč, da zdirjamo s tvojim paketom na pošto, nam prižge datum prejetega plačila, ne datum naročila, kar pomeni, da bomo naročeno odposlali v čim krajšem času po prejemu tvojega plačila. Naročila, ki niso plačana v osmih delovnih dneh po oddaji, jemljemo za brezpredmetna, čeravno v praksi načeloma vedno preverimo, kaj je šlo narobe.

 • Oddal(a) sem naročilo, vendar nisem prejel(a) potrditvenega elektronskega sporočila s podatki, potrebnimi za plačilo.

  Hm. To sem nam je že zgodilo, zato smo podatke za plačilo dodali tudi v neposredno potrditev naročila v spletni knjigarni. Če si jih spregledal(a), te prosimo, da preveriš Smeti in Vsiljeno pošto – naš potrditveni mail bi se znal nahajati tam. V primeru, da ga ne najdeš, nam, prosim, piši na first_piper@vigevageknjige.org ali nas pokliči na 040 218 936, in ročno ti bomo zgenerirali novo kodo za plačilo. Čudna so pota poštnostrežniška; opravičujemo se ti za to neprijetnost.

 • Oddal(a) sem naročilo, a sem si premislil(a).

  Obžalujemo, a do tega imaš seveda pravico. Kot navajajo naši Pogoji prodaje:

  “ODSTOP OD NAKUPA – Bralka/bralec si lahko premisli, za kar ima od prejema naročenega 15 (petnajst) dni časa. V ta namen mora poslati pisno obvestilo na elektronski naslov first_piper@vigevageknjige.org in naročeno nato vrniti v nespremenjeni obliki, nepoškodovano na naš naslov, za kar ima 8 (osem) dni časa, šteto od dne obvestila o odstopu od nakupa. Poštnino za vračilo mora poravnati naročnik/naročnica, celotno kupnino pa bomo z VigeVageKnjig nato najkasneje v 5 (petih) dneh vrnili na njen/njegov transakcijski račun, ki naj ga, vljudno prosimo, navede v sporočilu o odstopu od nakupa.”

  Celotne pogoje prodaje si lahko ogledaš tukaj. Pa pridi nas še kaj pogledat, morda najdeš drugič kaj zase.

 • Naročilo sem pomotoma oddal(a) dvakrat.

  Ponavadi iz kratkega časovnega razkoraka med oddanima naročiloma sklepamo, da je šlo za pomoto, in enega storniramo. Če te skrbi, preveri z mailom na first_piper@vigevageknjige.org. Če bo skrbelo nas, se bomo mi oglasili z mailom, sicer pa bomo avtomatično upoštevali zgolj prvo oddano naročilo.

PRODAJA & DRUGA ONTOLOŠKA VPRAŠANJA

 • Naše podjetje bi želelo odkupiti 100 vaših knjig in z njimi za praznike obdariti sodelavke in sodelavce. Na koga se obrnemo?

  Na Majdo ali na Anjo. Naj nam vaša odgovorna oseba piše na first_piper@vigevageknjige.org, navede naslove in pri vsakem število želenih izvodov. Preverili bomo, ali je zahtevano število knjig še na zalogi ter se z njo dogovorili o pogojih prodaje in prevzema.

 • Hej, zakaj so vaše knjige tako drage?

  Se ti zdijo? Hm. Del razloga za ceno naše knjige leži v dejstvu, da ni subvencionirana, kar z drugimi besedami pomeni, da vse stroške, povezane z njo, nosimo sami. Ti stroški so, v grobem: odkup avtorskih pravic, plačilo prevoda, lektura, postavljanje stripovskih strani in vpisovanje besedila (pogosto, kadar ni fontov, na roko), priprava na tisk, tisk, distribucija, razvoz in skladiščenje, promocija, s prodajo povezano računovodstvo. Da bi se sploh pokrili, dela ožje uredništvo že dve leti prostovoljno. To je zaenkrat edini način, da v okolju, v katerem delujemo, knjige sploh lahko izdajamo. Trudimo se, da bi se ta razmerja spremenila. Ko se bodo, bomo cene knjig z velikim veseljem & takoj ustrezno zmanjšali, zaenkrat pa smo, spričo opisanih razmer, od prodaje le še toliko ključneje odvisni.

 • Prodajate samo knjige?

  Ne. Trenutno imamo v prodaji poleg knjig še ekskluzivno oštevilčeno serijo razglednic VVK, ki so nastale na podlagi slajdov na naši spletni strani 2.0. Njihova avtorica je Kaja.

 • Rad(a) bi kupil(a) vaše knjige, vendar ne kupujem prek spleta. Glej tudi: Nočem kupiti mačka v žakeljčku. Lahko vaše knjige pred nakupom prelistam in si jih ogledam? Kje?

  Lahko, seveda! Poleg spletne knjigarne so naše knjige na voljo tudi v sledečih 3D knjigarnah: Libris (Koper – Prešernov trg), knjigarna Moderne galerije (Ljubljana), Modrijanova knjigarna (Ljubljana – Trubarjeva), Hiša sanjajočih knjig (Ljubljana – Trubarjeva), Buch (Ljubljana – Murgle center), Stripolis (Ljubljana – Mestni trg), Zdaj! (Ljubljana – tržnica Koseze), Azil (Ljubljana – ZRC SAZU), knjigarna Filozofske fakultete (Ljubljana), knjigarna Frick (Dunaj), knjigarna Zvezdica Zaspanka (Ljubljana – LGL). Ta čas iščemo knjigarne in prodajna mesta še v drugih krajih po Sloveniji, udeležujemo pa se tudi sejmov, denimo slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu.

BRANJE & NOVOSTI

 • Rad bi sledil vašim novostim, vendar …

  … imaš gužvo na kompu in milijon spletnih strani, ki te zanimajo? Štekamo. Ni panike – prijavi se na naše ljubezensko pismo – tako boš vedno na tekočem. V najboljšem smislu tega izraza. Tukajle na desni vpiši svoje ime in eletronski naslov – in voila!

 • Moj otrok noče brati. Kaj naj storim?

  Imamo točno pravo stvar! Poročila s terena so navdušujoča in doslej vemo za štiri mulčke, ki tudi niso hoteli – dokler niso srečali Ariola. Zdaj ga znajo na pamet in komaj čakajo prevode nadaljevanj.

 • Meni tudi zmanjkuje časa za branje. Glej tudi: Ne vem, zakaj bi bral knjige. Glej tudi: Ne vem, zakaj bi knjige kupoval.

  Za to vprašanje morda nismo najboljši naslov, mi namreč težko razumemo, zakaj jih ne bi. Risoromani so odličen most med tem, da ne bereš nič, in špehom, za katerega, praviš, nimate časa. Fajn jih je imeti doma, ker so praviloma namenjeni večkratnemu prebiranju. Poleg tega se sijajno prilegajo našemu času, ki mogočno stavi na vizualno – učinkovito namreč prepletajo napisano z narisanim ter tako odpirajo novo dimenzijo branja. Mi pa smo nori nanje tudi zaradi načina, na katerega se njihove avtorice in avtorji lotevajo izbranih vsebin. V naši spletni knjigarni najdeš pri vsakem naslovu par strani iz knjige – za pokušino.

DODATEK O ONTOLOGIJI

 • Po naključju imam kupček vaših knjig, ki niso moje. Kaj naj storim z njimi?

  Se zgodi. Najbolje bo najbrž, da jih lično spakiraš in nam jih (na naše stroške) pošlješ na naš naslov: VigeVageKnjige, Na produ 26, 2391 Prevalje, mi pa jih bomo prešteli, popisali in vrnili v prodajo.

 • Všeč ste mi in rad(a) bi vas podprl(a)! Kako naj to najučinkoviteje napravim?

  Hvala lepa, nas veseli! Najučinkoviteje naše delo podpreš tako, da čim več ljudem poveš za nas, saj je to naš edini način, da se glas o naših knjigar širi med nove bralke in bralce. Če si na FB, lahko lajkaš našo stran in deliš naše objave. Najučinkoviteje za naše uspešno delovanje v prihodnje pa nas seveda podpreš z nakupom in branjem naših knjig.

 • Imam vprašanje, na katero tu nisem našel/našla odgovora!

  Resno?! Wow. Bravo! Pošlji nam ga – odgovorili ti bomo asap in ga objavili tukaj, v poduk ostalim. 😉