Ralf König: Prototip

Naslov izvirnika:
Prototyp
Prevod:
Anja Golob
Zbirka:
Risoromani
ISBN:
978-961-93768-0-5
Število strani:
109
Vezava:
mehka vezava
Razprodano!
Kaj se je ZARES zgodilo v Rajskem vrtu. Pikantno! Necenzurirano! Gajstno!! Po resničnih dogodkih!

Prototip, v splošnem bolj znan kot Adam, je glavni junak pričujočega risoromana. Ob bogu, prisotnem seveda zgolj v besedi (a tej izpisani v prepričljivi gotici), in jezični kači (z obveznimi rožički) ga v epizodah, ki posebno pozornost med drugim namenjajo tistemu čudu pod figovim listom, vesoljnemu potopu in vprašanjem o trdnosti vere, dvomu (tudi kategoričnemu), jabolku pa sploh, spremljamo nekako od svetlobe do sitnobe. Razvojni lok osebka od dile do subjekta še ni bil tako prepričljivo podan, in raba možganov še ne tako sijajno utemeljena!

Ralf König s slastjo zagrize v najpomembnejše jabolko človeške zgodovine. S polno kapo zabavnih domislic, na tolsto podloženih s citati velikih filozofskih in naravoslovnih umov, skrajno prepričljivim humorjem, žmohtnim jezikom, risbo, ki je že davno postala njegov zaščitni znak, ter nabrito domišljijo … rajski vrt ne bo nikdar več isti. Na srečo.

Prototip (2008) je bil leta 2009 nagrajen s Sondermannom, najpomembnejšim nemškim priznanjem za stripovsko umetnost. Istega leta je izšel Arhetip (2009), drugi del njegove Biblične trilogije, ki jo je naslednje leto zaključil Antitip (2010). Glavni junak slednjega je, jasno, apostol Pavel.

O avtorju:

Ralf König, rojen leta 1960 v Soestu v Nemčiji, je bil že v osemdesetih najuspešnejši stipar na gejevski sceni; preboj v širši prostor pa mu je uspel leta 1987 s stripom Živahen tip (Der bewegte Mann). Odtlej predstavlja živahno utripajočo stalnico na stripovskem nebu. Njegova dela so prevedena v številne jezike, služila so že za podlago filmom, gledališkim in lutkovnim predstavam. Za svoje stripe je prejel mnoga nemška in mednarodna priznanja, med drugim leta 2006 tudi posebno priznanje Mednarodnega stripovskega salona v Erlangenu za svojo umetniško držo v zvezi s sporom o karikaturi preroka Mohameda.

JajceNapoved izhajanja odlomkov Prototipa v Mladini (Anja Golob, 5. 8. 2016)
JajceRecenzija Prototipa na Radiu Študent (Pia Nikolič, 6. 3. 2015)
Jajce
Intervju z Ralfom Koenigom (Anja Golob, Mladina, 8. 7. 2015)
JajceRecenzija Prototipa v Stripburgerju št. 66 (Gašper Rus, december 2015)