Emmanuel Guibert & Marc Boutavant

ARIOL – Gromski konj (2. knjiga)

Emmanuel Guibert & Marc Boutavant

ARIOL – Gromski konj (2. knjiga)

Naslov izvirnika: Ariol – Le chevalier cheval (Tome 2)
Prevod: Katja Šaponjić, Anja Golob
Leto izida: 2015
ISBN: 978-961-93768-3-6
Zbirka: Risoromani
Število strani: 134
Dimenzije: 20 x 16 x 1,3 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: mehka vezava

O KNJIGI

Ariol je majhen moder oslič, star devet let, in je glavni junak istoimenskega stripa, ki ga je doslej že za deset knjig! Drugi del zbirke nosi naslov »ARIOL – Gromski konj«.

Prinaša ducat novih zgodb, in še eno povrhu; Ariol in Ramono se v njih med drugim odpravita na poletne počitnice k nonotu in noni Milojki, zbirata nalepke, Ariolov razred se en dan razdeli, ker si učitelj Top zvije gleženj, pa polovico (pre)vzame v uk učitelj Hipstič, drugo polovico pa učiteljica Kljunka, ko Top ozdravi, obišče razred mestnega vrtnarja Gartnerja in z njim sadi drevesa, v dveh zgodbah pa spoznamo tudi mestnega knjigarnarja krasnega imena, gospoda Behemota. Ariol je še vedno popolnoma očaran, kadarkoli se v njegovem vidnem polju pojavi Petula, ki mu jo uspe tokrat pa končno tudi povabiti na cukre. Plavalnih tečajev tokrat žal ni na programu, se pa zato Ariol v eni od zgodb kar se le da "učinkovito" stušira.

Ariol – Gromski konj ostaja zvest konceptu iz prve knjige, ki se tu le še razcveti. Enako velja za glavnega junaka, Ramono pa prav nič ne zaostaja.

Strip pripoveduje o otrocih in je namenjen otrokom (nekako med petim in enajstim letom starosti). Kot tak je eden redkih sodobnih prevodnih stripov v slovenščini za mularijo.

V nadaljevanjih je začel izhajati leta 1999 v zelo popularni francoski otroški reviji »J'aime lire«, od leta 2002 pa izhaja v knjigah, glavni junak in njegovi sošolci pa od leta 2009 nastopajo tudi v risanki, imajo svojo spletno stran, DVD in kup zbirateljskih dobrot.

Njegov scenarist Emmanuel Guibert je o Ariolu med drugim dejal, da najbrž ne bo nikoli odrasel. Za dogodivščine, ki se odvijajo v enem letu junakovega življenja, išče navdih predvsem v drobnih življenjskih dogodkih in situacijah, tudi iz lastnega otroštva, nato pa ga zanima, kako iz njih napraviti stripovske zgodbe, s katerimi želi otrokom dati osebnost, ne pa jih podcenjevati s tipiziranjem.

Ariolove zgodbe, ki vključujejo predstavnike vseh generacij, so tople, živahne, zabavne in duhovite, njihova odlika pa je med drugimi tudi, da sveta ne slikajo črno-belo in da se ne izogibajo resnejšim temam.

O AVTORJIH

Marc Boutavant (1970, Dijon) je ilustrator ter  avtor mladinske literature in mladinskih stripov, prepoznaven po živobarvni in ekspresivni risbi. Z otroško stripovsko serijo Mouk, v kateri je ustvaril samosvoje živalsko kraljestvo, in Ariolom je postal francoska ikona, ki svoje znanje pogosto radodarno deli na otroških in umetniških delavnicah. Boutavant je pripadnik nove generacije stripovskih ustvarjalcev, med katerimi so denimo David B, Joann Sfar in Marjane Satrapi.

Emmanuel Guibert (1964, Pariz) je izjemno plodovit  ilustrator in pisec stripov za otroke in odrasle. Njegov tematski razpon je zelo širok in sega vse od vzpona fašizma, druge svetovne vojne, Zdravnikov brez meja do fantazijskega sveta pa do vsakdanjih otroških skrbi in dogodivščin. Je večkrat nagrajeni avtor, ki so mu kritiki in bralci večkrat izrekli priznanje tudi na slovitem stripovskem festivalu v Angoulemu (leta 2004 in 2007 za soavtorstvo Fotografa, leta 1998 za Profesorjevo hčer, ki jo je ustvaril skupaj z Joannom Sfarjem).

  • Zlata hruška (2015)