Manu Larcenet

Brodeckovo poročilo

Manu Larcenet

Brodeckovo poročilo

Naslov izvirnika: Le Rapport de Brodeck 1 – L’Autre &
Le Rapport de Brodeck 2 – L’Indicible
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2017
ISBN: 978-961-94305-0-7
Zbirka: Risoromani
Število strani: 322
Dimenzije: 30 x 24,5 x 3,4 cm
Tisk: cmyk 1/1
Vezava: trda vezava z zaščitnim ovitkom
(integralno, 1. in 2. del v eni knjigi)

O KNJIGI

Obstajata dve Brodeckovi poročili: prvo je roman pisatelja in filmarja Philippa Claudela, ki je izšel leta 2007 in za katerega je bil avtor istega leta nagrajen s Prix Goncourt des lycéens; hkrati pa je Brodeckovo poročilo prva priredba kateregakoli besedila, ki se je je v svojem bogatem opusu lotil francoski sodobni stripovski klasik Manu Larcenet. Iz besedila je izluščil vsebino ter na njeni podlagi zasnoval svoje monumentalno delo v dveh nadaljevanjih kot avtonomno literarno kreacijo.
Nastal je risoroman v najboljšem pomenu besede, knjiga izjemne izpovedne moči, ki nadvse prepričljivo združuje risbo in besedilo v komplementarno, presežno celoto. Slednjo odlikujejo prepoznavna, izjemno estetska Larcenetova risba, natančna, dodelana dogajalna dramaturgija, ki s preskoki v času dosega maksimalno napetost, ter izčiščeno besedilo, ki pušča risbi, da spregovori z enako močjo kot besede.
Slog risbe je realističen, risoroman je v celoti črno-bel, položni format knjige pa se premišljeno prilega nemim, večinoma zasneženim krajinam, nekakšni rdeči niti, ki s svojo tišino nadvse učinkovito komentira dogajanje.
Zgodba se odvija v neimenovani samotni vasi, kjer vsak pozna vsakogar, stiki z zunanjim svetom pa so skrajno redki. Po vojni, ki ni nikoli natančneje opredeljena, aluzije na drugo svetovno vojno pa so očitne, se moški vrnejo trajno zaznamovani, nekako ”nori”, kot to opiše Brodeck. V vas pride Anderer (Drugi), ki ga sprva sprejmejo z veseljem, toda že kmalu se pokaže, kako drugačen je od njih – zanima ga umetnost, slika, posluša glasbo in bere, hodi po okolici in skicira ter zapisuje … Vse to v vaščanih, prestrašenih od vojne, kmalu vzbudi sumničenje, saj predstavlja Anderer zanje vse večjo grožnjo že zgolj z lastno prisotnostjo, nastavlja jim namreč ogledalo, oni pa bežijo pred lastno podobo.
Ksenofobija je ena od temeljnih tem Brodeckovega poročila – naslovni junak je pisar, ki s svojo ženo in hčerko ter ostarelo gospodinjo živi odmaknjeno, na robu vasi. Edini je, ki ne sodeluje pri zločinu, ki se zgodi na začetku knjige, in vas ga pooblasti, naj o tem, kar se je zgodilo, spiše poročilo za okrajno upravo, vendar naj v njem vas opere krivde. V zraku je več kot le implicitna grožnja in Brodeck je naročilo prisiljen sprejeti, hkrati pa se čuti dolžnega izpovedati, kaj se je zares zgodilo, saj je edini, ki pozna vso resnico. Skrivaj začne torej hkrati pisati svoje – Brodeckovo poročilo.
Knjiga, ki je v integralni verziji (tj. prvi in drugi del v eni trdo vezani knjigi z zaščitnim ovitkom) izšla pri naši založbi, predstavlja prvi prevod kateregakoli Larcenetovega dela v slovenščino.

O AVTORJU

Sodobni stripovski klasik Manu (Emmanuel) Larcenet se je leta 1969 rodil v francoskem kraju Issy-les-Moulineaux ter se že zelo zgodaj, pri desetih letih, zapisal stripovski umetnosti. V devetdesetih in prvem desetletju novega tisočletja je sodeloval z znamenitima mesečnikom Fluide glacial in tednikom Spirou. Leta 1998 je soustanovil založbo Les Rêveurs. Za stripovsko zbirko Poisson Pilote francoske založbe Dargaud je sopodpisal pet izdaj, nakar se je leta 2001 preselil na podeželje, kjer ustvarja še danes.

Njegov opus je izjemno obsežen, spisek nagrad prav tako. Posebej izpostavljamo štiridelno serijo Le combat ordinaire (2003–08), za prvi del katere je leta 2004 prejel nagrado za najboljši strip na mednarodnem festivalu v francoskem Angoulêmu, za drugi del pa leta 2005 med drugim Prix Tournesol, ter sago Blast (2009–14) v štirih delih, s katero je dokončno zaslovel. Za Blast je prejel več nagrad, nazadnje leta 2016 italijansko nagrado Prix Micheluzzi za najboljši tuji strip (za 3. in 4. del). Poleg ”resnih” riše tudi stripe z zabavnejšo tematiko, denimo avtobiografski Le Retour à la terre (2002–08), za katero je scenarij prispeval Jean-Yves Ferri.

Leta 2015 je pri založbi Dargaud izšel prvi del Brodeckovega poročila, naslovljen Drugi (L’Autre). Zanj je prejel Prix Landerneau. Naslednje leto mu je sledil drugi del z naslovom Neizrekljivo (L’Indicible).

  • 2015 - Prix Landerneau za 1. del (L'Autre)