Pomoč pri nakupu

SPOZNAVANJE NARAVE IN DRUŽBE

 • Slučajno sem se znašel/znašla tukaj. Kdo ste vi?

  Živjo! Naj slučaj ne bo ovira – mi smo VigeVageKnjige, majhna neodvisna slovenska založba. Izdajamo v zgledno slovenščino prevedene stripe in risoromane, kakor mi prevajamo izraz “graphic novel”, za otroke, mlade odrasle in odrasle. Več o nas izveš tukaj, vse naše doslej izdane knjige pa si lahko ogledaš v naši spletni knjigarni. Dobrodošla/dobrodošel!
 • Zakaj imate tako hecno ime in zakaj imate klešče z jajcem za logotip?

  Heh, dobro vprašanje! Tako ime imamo, da nas brcne v koleno, če bi sebe ali svoje delo kdaj začeli jemati preveč zoprno resno. No, malo pa tudi zato, ker (razen v res izjemnih primerih) ne izdajamo knjig s trdimi platnicami. Klešče in jajce … mnja, dolga zgodba. Na to je ključno vplivala Cluny Brown, hoteli pa smo tudi nekaj udarnega in zapomnljivega. Zdaj pa imamo.

POSTOPEK NAROČILA

 • Želim naročiti vaše knjige, a nimam spletne banke – kaj naj storim?

  Ni problema. VigeVageKnjige omogočamo več načinov plačila naročenih knjig: plačilo preko spletne banke oziroma plačilo s položnico na banki ali na pošti, plačih lo s kreditno kartico, plačilo preko paypala. Če želiš plačati s položnico, si prepiši ali natisni podatke, ki jih prejmeš, ko oddaš naročilo v naši spletni knjigarni in označiš to možnost plačila. Podatke izroči uslužbencu/uslužbenki na okencu, ki bo zate izpolnil(a) splošno položnico. Takoj ko prejmemo tvoje plačilo, ti bomo poslali naročeno. Vse naše knjige, ki niso razprodane, pa seveda lahko v času, ko sta odprti, kupiš tudi v naših knjigarnah: v VVKnjigarni na Runkovi 2 v Šiški v Ljubljani ali v Mariborki na Koroški 6 v Mariboru – ter seveda na vseh prodajnih mestih, kjer jih tudi prodajajo. Če ti nobeden od opisanih načinov plačila ni blizu, nam piši na [javascript protected email address] ali nas pokliči na 070 450 067, in skupaj bomo našli pravo rešitev prav zate.
 • Želim naročiti vašo knjigo, pa se ne morem odločiti, katero. Glej tudi: Stric od moje punce ima kmalu rojstni dan in zelo rad bere stripe, zato bi mu rada enega podarila, jaz pa se na stripe ne spoznam. Mi lahko svetujete?

  Seveda, z veseljem! Dejstvo je, da niso vse knjige za vse, zato pride kdaj nasvet še toliko bolj prav. Najbolje je, če nas v takem primeru obiščeš na sejmu, vzeli si bomo čas in se pogovorili. Če ravno ni nobenega v načrtu, pa nam piši na [javascript protected email address] ali nas pokliči na 070 450 067, opiši nam svojo zabrego oziroma nas vprašaj, karkoli te zanima. Potrudili se bomo, da najdemo pravo VVKnjigo zate. Ali za strica od punce. Seveda pa lahko vedno podariš tudi naše BONE, pa si pride obdarovanka ali obdarovanec v našo knjigarno na Runkovi 2 sam_a izbrat knjige zase! BON, ki ga takisto lahko kupiš na omenjeni lokaciji, ima nominalno vrednost 10 eur, kupiš jih pa lahko, kolikor jih zmoreš nesti. :-)
 • Naročeno je prispelo poškodovano. To me res jezi. Kaj naj?

  O, mater, sranje! Vse naročene knjige skrbno ovijemo v debel pok papir ter jih prevežemo z vrvico, zelo pa smo pazljivi tudi, da so robovi na varnem. Od nas gredo paketi v najboljši možni kondiciji, saj nam je izjemno pomembno, da bralci naše knjige prejmete take, kot so izšle. Če se kljub temu kdaj zgodi, da kak paket prispe poškodovan, se za to iskreno opravičujemo. Prosim, piši nam na [javascript protected email address] in nam, če je mogoče, v prilogi pošlji fotografije prispele pošiljke, da bomo lahko z njimi seznanili pošto, tebi pa bomo naročeno seveda zamenjali na naše stroške ter v čim krajšem času, o čemer se bomo s teboj dogovorili po elektronski pošti.
 • Od mojega naročila je preteklo 8 dni, poštar pa hodi tod mimo praznih rok. Kaj je narobe?

  Zeleno luč, da zdirjamo s tvojim paketom na pošto, nam prižge datum prejetega plačila, ne datum naročila, kar pomeni, da bomo naročeno odposlali v čim krajšem času po prejemu tvojega plačila. Naročila, ki niso plačana v osmih delovnih dneh po oddaji, jemljemo za brezpredmetna, čeravno v praksi načeloma vedno preverimo, kaj je šlo narobe.
 • Oddal(a) sem naročilo, vendar nisem prejel(a) potrditvenega elektronskega sporočila s podatki, potrebnimi za plačilo.

  Hm. To sem nam je že zgodilo, zato smo podatke za plačilo dodali tudi v neposredno potrditev naročila v spletni knjigarni. Če si jih spregledal(a), te prosimo, da preveriš Smeti in Vsiljeno pošto – naš potrditveni mail bi se znal nahajati tam. V primeru, da ga ne najdeš, nam, prosim, piši na [javascript protected email address] ali nas pokliči na 070 450 067, in ročno ti bomo zgenerirali novo kodo za plačilo. Čudna so pota poštnostrežniška; opravičujemo se ti za to neprijetnost.
 • Oddal(a) sem naročilo, a sem si premislil(a).

  Obžalujemo, a do tega imaš seveda pravico. Kot navajajo naši Pogoji prodaje: “ODSTOP OD NAKUPA – Bralka/bralec si lahko premisli, za kar ima od prejema naročenega 15 (petnajst) dni časa. V ta namen mora poslati pisno obvestilo na elektronski naslov [javascript protected email address] in naročeno nato vrniti v nespremenjeni obliki, nepoškodovano na naš naslov, za kar ima 8 (osem) dni časa, šteto od dne obvestila o odstopu od nakupa. Poštnino za vračilo mora poravnati naročnik/naročnica, celotno kupnino pa bomo z VigeVageKnjig nato najkasneje v 5 (petih) dneh vrnili na njen/njegov transakcijski račun, ki naj ga, vljudno prosimo, navede v sporočilu o odstopu od nakupa.” Celotne pogoje prodaje si lahko ogledaš tukaj. Pa pridi nas še kaj pogledat, upamo, da najdeš prihodnjič kaj zase.
 • Naročilo sem pomotoma oddal(a) dvakrat.

  Ponavadi iz kratkega časovnega razkoraka med oddanima naročiloma sklepamo, da je šlo za pomoto, in enega storniramo. Če te skrbi, preveri z mailom na [javascript protected email address]. Če bo skrbelo nas, se bomo mi oglasili z mailom, sicer pa bomo avtomatično upoštevali zgolj prvo oddano naročilo.

PRODAJA & DRUGA ONTOLOŠKA VPRAŠANJA

 • Naše podjetje bi želelo odkupiti 100 vaših knjig in z njimi za praznike obdariti sodelavke in sodelavce. Na koga se obrnemo?

  Na Polonco. Naj ji vaša odgovorna oseba piše na [javascript protected email address], navede naslove in pri vsakem število želenih izvodov. Preverila bo, ali je zahtevano število knjig še na zalogi ter se z njo dogovorila o pogojih prodaje in prevzema.
 • Hej, zakaj so vaše knjige tako drage?

  Se ti zdijo? Hm. Mi mislimo, da imajo pošteno ceno. Naj razložimo: del razloga za cene naših knjig leži v dejstvu, da do leta 2018 niso bile subvencionirane, kar je z drugimi besedami pomenilo, da smo vse stroške, povezane z njihovim izhajanjem, nosili sami. Ti stroški so, v grobem: odkup avtorskih pravic, plačilo prevoda, lektura, postavljanje stripovskih strani in vpisovanje besedila (občasno, kadar ni fontov, na roko), priprava na tisk, tisk (s poudarkom na izrazitih dvigih cen papirja v letu 2021 in njega posledicah), distribucija, razvoz in skladiščenje, promocija, s prodajo povezano računovodstvo, plače zaposlenih. Da bi se sploh pokrili, je ožje uredništvo od leta 2012 do 2018 delalo prostovoljno. Leta 2018 je založba prvič pridobila delno sofinanciranje nekaterih knjig s strani JAK na projektnem razpisu, leta 2020 pa štiriletno sofinanciranje dela izdaj, a obstaja kljub temu ključno odvisna od prodaje knjig, katerih cene od prvega izida jeseni 2014 do leta 2023 nismo dvignili, takrat pa smo bili prisiljeni izvesti enotni dvig vseh cen za 2 eur. Glede na njihovo kvaliteto tako v vsebinskem kot v formalnem smislu ter primerjavo s cenami knjig na slovenskem knjižnem trgu mi, kot rečeno, mislimo, da imajo VVKnjige pošteno ceno, v produkcijskem smislu pa so že več let prepoceni.
 • Prodajate samo knjige?

  Ne. Poleg njih imamo občasno v prodaji še (ko ravno ne poidejo) VVKmajce in VVKtašne z ekskluzivnimi potiski mojstric in mojstrov ilustracije, pobarvanko Tik je šel v gozd po drva, razvijamo pa tudi segment DARILE z dodatki za radost in veselje pred, ob in po branju.
 • Rad(a) bi kupil(a) vaše knjige, vendar ne kupujem prek spleta. Glej tudi: Nočem kupiti mačka v žakeljčku. Lahko vaše knjige pred nakupom prelistam in si jih ogledam? Kje?

  Lahko, seveda! Najenostavneje je, da se v času, ko je odprta, oglasiš v naši pisarni na Runkovi 2 v ljubljanski Šiški (to je v prvi roza stolpnici nasproti KinoŠiška, ampak zadaj - gledamo na Runkovo, ne na Celovško). Odlična priložnost za to se nudi na sejmih (eden, na katerem smo vedno, je sredi oktobra v okviru festivala stripa Tinta, drugi je osrednji slovenski knjižni sejem v Cankarjevem domu, kjer imamo štant sredi prvega preddverja), druga pa so knjigarne, s katerimi redno & z veseljem sodelujemo. Spisek najdeš tukaj.

BRANJE & NOVOSTI

 • Rad_a bi sledil_a vašim novostim, vendar …

  … imaš gužvo na kompu in milijon spletnih strani, ki te zanimajo? Štekamo. Ni panike – prijavi se na naše ljubezensko pismo – tako boš vedno na tekočem. V najboljšem smislu tega izraza.
 • Moj otrok noče brati. Kaj naj storim?

  Ohoho, imamo točno pravo stvar! Pravzaprav dve. Poročila s terena so v obeh primerih navdušujoča. Mularija, ki se otepa branja vsaj kot dušenega ohrovta, zgine z Ariolom, noče slišati ne za rojstnodnevno torto ne za sladoled, nakar se pojavi in ga zna na pamet, bere do onemoglosti ter šunta starše, da nam pišejo in se "diskretno zanimajo", kdaj izide naslednji del. Za Škatlo pa sta avtorja za slovenski prevod sama izbrala ustrezen črkopis, ki sledi njuni osnovni ideji, da se otroci s stripom učijo tudi brati. Segment otroških stripov vsako leto dopolnjujemo in širimo nabor. Tako med drugim izdajamo tudi serijo Ana in Froga z ročno izpisanim črkopisom v pisanih črkah, serijo Akisi o nabritem dekletcu v afriški vasici in njenih prigodah, serijo Q-R-T o vesoljčku, ki raziskuje Zemljo, za dojenčke pa smo izdali tudi prvo kartonko Počakajte me. Poslastice!
 • Vraga, saj meni pa tudi zmanjkuje časa za branje. Glej tudi: Ne vem, zakaj bi bral knjige. Glej tudi: Ne vem, zakaj bi knjige kupoval.

  Za to vprašanje morda nismo najboljši naslov, mi namreč težko razumemo, zakaj jih ne bi. Risoromani so odličen most med tem, da ne bereš nič, in špehom, za katerega, praviš, nimaš časa. Fajn jih je imeti doma, ker so praviloma namenjeni večkratnemu prebiranju. Poleg tega se sijajno prilegajo našemu času, ki mogočno stavi na vizualno – učinkovito namreč prepletajo napisano z narisanim ter tako odpirajo novo dimenzijo branja. Mi pa smo nori nanje tudi zaradi načina, na katerega se njihove avtorice in avtorji lotevajo izbranih vsebin. V naši spletni knjigarni najdeš pri vsakem naslovu par strani iz knjige – za pokušino.

DODATEK O ONTOLOGIJI

 • Všeč ste mi in rad(a) bi vas podprl(a)! Kako naj to najučinkoviteje napravim?

  Hvala lepa, nas veseli! Najučinkoviteje naše delo podpreš tako, da čim več ljudem poveš za nas, saj je to naš edini način, da se glas o naših knjigah širi med nove bralke in bralce. Če si na FB, lahko lajkaš naši strani in deliš naše objave. Najučinkoviteje za naše uspešno delovanje v prihodnje pa nas seveda podpreš z nakupom in branjem naših knjig oziroma, če želiš, z .
 • Imam vprašanje, na katero tu nisem našel/našla odgovora!

  Resno?! Wow. Bravo! Pošlji nam ga – čimprej ti bomo odgovorili ter ga objavili tukaj, v poduk ostalim. 😉