Emmanuel Guibert & Marc Boutavant

ARIOL – Oslič kot ti in jaz (1. knjiga)

Emmanuel Guibert & Marc Boutavant

ARIOL – Oslič kot ti in jaz (1. knjiga)

Naslov izvirnika: Ariol, un petit anê comme vous et moi
Prevod: Katja Šaponjić, Anja Golob
Leto izida: 2015, 2021 (ponatis)
ISBN: 978-961-93768-2-9
Zbirka: Risoromani
Število strani: 123
Dimenzije: 16 x 20 x 1,2 cm
Tisk: barvni tisk
Vezava: mehka vezava

O KNJIGI

Ariol je majhen moder oslič, star devet let, in je glavni junak istoimenskega stripa, ki ga je doslej že za deset knjig! »Ariol – Oslič kot ti in jaz« je prva v seriji.
Strip pripoveduje o otrocih in je namenjen otrokom (nekako med petim in enajstim letom starosti). Kot tak je eden redkih sodobnih prevodnih stripov v slovenščini za mularijo.
V nadaljevanjih je začel izhajati leta 1999 v zelo popularni francoski otroški reviji »J'aime lire«, od leta 2002 pa izhaja v knjigah, glavni junak in njegovi sošolci pa od leta 2009 nastopajo tudi v risanki, imajo svojo spletno stran, DVD in kup zbirateljskih dobrot.
Njegov scenarist Emmanuel Guibert je o Ariolu med drugim dejal, da najbrž ne bo nikoli odrasel. Za dogodivščine, ki se odvijajo v enem letu junakovega življenja, išče navdih predvsem v drobnih življenjskih dogodkih in situacijah, tudi iz lastnega otroštva, nato pa ga zanima, kako iz njih napraviti stripovske zgodbe, s katerimi želi otrokom dati osebnost, ne pa jih podcenjevati s tipiziranjem.
Ariolove zgodbe, ki vključujejo predstavnike vseh generacij, so tople, živahne, zabavne in duhovite, njihova odlika pa je med drugimi tudi, da sveta ne slikajo črno-belo in da se ne izogibajo resnejšim temam: mama tako, denimo, vznemirjenemu Ariolu v eni od njih razloži, čemu ljudje kdaj za koga rečejo, da je »neumen kot osel«.
Kot skoraj vsak mulc ali mula ima tudi Ariol najboljšega prijatelja – pujsa Ramona, in nepremagljivega junaka, ki ga obožuje – Gromskega konja. In zaljubljen je, do konic svojih modrih ušes in čez – v kravico Petulo. Vanj pa je Brenča, vsevedna muha. Zgodb, skratka, vsaj še za deset knjig!

O AVTORJIH

Marc Boutavant (1970, Dijon) je ilustrator ter  avtor mladinske literature in mladinskih stripov, prepoznaven po živobarvni in ekspresivni risbi. Z otroško stripovsko serijo Mouk, v kateri je ustvaril samosvoje živalsko kraljestvo, in Ariolom je postal francoska ikona, ki svoje znanje pogosto radodarno deli na otroških in umetniških delavnicah. Boutavant je pripadnik nove generacije stripovskih ustvarjalcev, med katerimi so denimo David B, Joann Sfar in Marjane Satrapi.

Emmanuel Guibert (1964, Pariz) je izjemno plodovit  ilustrator in pisec stripov za otroke in odrasle. Njegov tematski razpon je zelo širok in sega vse od vzpona fašizma, druge svetovne vojne, Zdravnikov brez meja do fantazijskega sveta pa do vsakdanjih otroških skrbi in dogodivščin. Je večkrat nagrajeni avtor, ki so mu kritiki in bralci večkrat izrekli priznanje tudi na slovitem stripovskem festivalu v Angoulemu (leta 2004 in 2007 za soavtorstvo Fotografa, leta 1998 za Profesorjevo hčer, ki jo je ustvaril skupaj z Joannom Sfarjem).

  • Zlata hruška (2015)

1 MNENJE BRALK IN BRALCEV O KNJIGI: