Naše avtorice in avtorji

Portret Gašperja: Narisala Katarine Šeme.

Gašper Krajnc

Krajnc ekspresno postaja eden najprepoznavnejših glasov slovenskega stripa. Njegova risba je blizu ameriškemu stripovskemu slogu in je iz knjige v knjigo bolj domišljeno izčiščena. Obenem je Krajnc sijajen opazovalec sveta okrog sebe, spričo česar so njegovi risoromani vsebinsko močni ter izpovedno točni. Rad ima jasne dramaturške strukture dogajanja in je, ko dela, brezkopromisno pedanten.
Mestne ptice so sprva nameravale biti samostojna celota, a jih je razvil v trilogijo. Dve leti po prvi je izšla druga knjiga, naslovljena Vaške ptice, ki ji bo leta 2024 sledila tretja, Zimske ptice.
(Portret Gašperja narisala Katarine Šeme.)

Portret Dore Kaštrun: Narisala Eva Mlinar.

Dora Kaštrun

je ilustratorka in risarka z izrazitim smislom za besedne premete in dovtipe, ki pri tem nastanejo. Dora ima izjemen smisel za humor, kar se kaže v domala vsem, kar počne. Doslej je pri nas objavila dve knjigi krajših in daljših pasic (Žabci, Žabci, 2. del), v katerih nastopajo trije prepoznavni liki, dva žabca in en razočaran pingvin Marko, s katerim se je takoj, ko se je pojavil, poistovetilo presenetljivo mnogo ljudi (na založbi in izven). Ko ne sedi za tablico / računalnikom / risarskim blokom, Dora kotalka, kar počne tako dobro, da kotalkanje tudi poučuje.
(Portret Dore Kaštrun narisala Eva Mlinar.)

Portret Katarine: Narisala Dora Kaštrun.

Katarina Šeme

Katarina je ilustratorka, 2D animatorka in striparka. Njena knjiga je ena od obeh zmagovalk našega 1. razpisa za izvirni slovenski risoroman. Katarina je rojena pripovedovalka, njen stripovski jezik odlikuje neverjetna spojenost risbe in besede, ki se ju ne da razdvojiti, saj zares pripovedujeta združeno, skupaj. Ponosni smo, da je njen prvenec Sumatra – leto na tropskem otoku izšel pri nas, in se veselimo naslednje knjige, ki izide leta 2024. Katarina je namreč tudi jamarka in je bila del ekipe, ki je aprila 2023 iz jame pri Dolenji vasi pri Cerknici reševala ponesrečeno kolegico. Skozi šivankino uho bo risoroman o tem reševanju.
(Portret Katarine narisala Dora Kaštrun.)

Portret Eve Mahkovic: Narisal Miha Ha. Portret Eve Mlinar: Narisal Miha Ha.

Eva Mahkovic & Eva Mlinar

sta skupaj ustvarili prvo slovensko knjigo, ki smo jo izdali. Leta 2019 so v uredništvu Majde Peklaj izšle Vinjete straholjubca.
Eva Mahkovic je dramaturginja, zaposlena v MGL, ter avtorica dramskih priredb, lastnih dramskih besedil in zbirk zgodb, FB-poezije in statusov. Evo v vsem, kar počne, odlikuje prepoznaven slog.
Eva Mlinar je ilustratorka in oblikovalka vizualnih sporočil. Ustvarja naslovnice knjig in knjige, v zadnjih letih je postala ena najbolj iskanih sodelavk, ko človek potrebuje jasno, čisto in duhovito risbo, ki jo večkrat združuje s kolažiranjem.
(Portreta Eve Mlinar in Eve Mahkovic narisal Miha Ha.)

Portret Mihe: Narisal Gašper Krajnc. Portret Rama: Narisal Gašper Krajnc.

Ram Cunta & Miha Ha

Prijatelja, od katerih je eden gozdar, drugi pa živi v Gozdu, sta prvič združila moči tudi v artističnem smislu – in nastala je zbirka zabavnih dogodivščin za otroke (pa tudi za odrasle) v stripu z že ponarodelim naslovom Tik je šel v gozd po drva. Prepoznavna Mihova risba se odlično dopolnjuje z Ramovimi zgodbami o nemem kuščarju in njegovi zvesti alpaki, ki je doživela izjemen uspeh med bralkami in bralci, bila večkrat ponatisnjena, v letu 2024 pa bo dočakala tudi svoje nadaljevanje v 2. delu otroškega stripa, tokrat z naslovom Tik je šel v mesto po jazlbek.
(Portreta Mihe in Rama narisal Gašper Krajnc.)