Katarina Šeme

Sumatra

Katarina Šeme

Sumatra

Naslov izvirnika: Sumatra - Leto na tropskem otoku
Leto izida: 2022
ISBN: 978-961-7077-23-0
Zbirka: Risoromani
Število strani: 280
Dimenzije: 16,8 x 24 x 2 cm
Tisk: greyscale
Vezava: mehka vezava
Izšlo s podporo:
28,00 €

O KNJIGI

Sumatra – Leto na tropskem otoku je avtobiografski potopis v obliki risoromana. Pripoveduje o avtoričinem letu, ki ga je po prejeti štipendiji preživela na Sumatri ter študirala tradicionalne umetnosti in kulturo. Pred odhodom je pričakovala živopisane tropske scenaríje, mamljive vonje in okuse, osupljive vulkane in razburljivo življenje ob oceanu. Zaradi občutnih kulturnih in verskih razlik pa je njeno študijsko leto že kmalu po prihodu postalo velik osebni izziv, ki je pod vprašaj postavil tudi njena siceršnja prepričanja o religiji, svetu in ljudeh.

Katarina Šeme v svojem prvencu stvari zavestno ne olepšuje. Povedne črno-bele risbe odslikavajo njeno osebno perspektivo, ko orisuje leto na tropskem otoku, stkano iz stikov z domačini, ekskurzij po otoku in doživetij na poti ter osebnih občutij in vtisov tega tako drugačnega življenja. S Sumatro se slovenskim bralkam in bralcem predstavlja kot mojstrica žanra, ki smelo obvladuje pripovednost podob.

O AVTORICI

Katarina Šeme (1993) je ilustratorka in 2D računalniška animatorka. Leta 2017 je na ALUO v Ljubljani diplomirala iz vizualnih komunikacij. Kot grafična oblikovalka je delala v Sloveniji, na Cipru in v Belgiji. Štipendija ji je omogočila leto študija tradicionalnih umetnosti in kulture v Indoneziji, ki je služilo kot navdih za njen prvi risoroman Sumatra - Leto na tropskem otoku. Ob stripovskem delu se Katarina Šeme udejstvuje kot animatorka in grafična oblikovalka. Živi in dela v Ljubljani.

1 MNENJE BRALK IN BRALCEV O KNJIGI:

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Christophe Chabouté: Sam
Christophe Chabouté:

Sam

Nina Bunjevac: Bezimena
Nina Bunjevac:

Bezimena

Gašper Krajnc: Mestne ptice
Gašper Krajnc:

Mestne ptice

Frederik Peeters: Oleg
Frederik Peeters:

Oleg