Gašper Krajnc

Mestne ptice

Gašper Krajnc

Mestne ptice

Leto izida: 2020
ISBN: 978-961-93736-7-5
Zbirka: Risoromani
Število strani: 70
Dimenzije: 27,2 x 19,6 x 1,1 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: trda vezava
Izšlo s podporo:
25,00 €

O KNJIGI

Ambrož je risar v tridesetih, ki živi v Ljubljani, v stanovanju svoje punce, z njo, dvema mačkama in ostarelim psom Darvinom, ki je bolan. Preživlja se z delom za agencijo, ki mu jemlje večino časa, tako da se z risanjem pravzaprav ne more več ukvarjati zase in svoje veselje.
Risoroman Mestne ptice se osredotoča na obdobje v življenju glavnega junaka, ko pride vse na kup in se mora Ambrož odločiti, kako bi rad živel in kaj mu je v resnici pomembno, ter prevzeti odgovornost in dokončno odrasti – točka, torej, ki nas jo večina še kako dobro pozna.
Ob za Krajnca tako značilni melanholični atmosferi, ki jo dosega predvsem s premišljeno rabo barvne palete, so Mestne ptice tudi premišljen prikaz mestnega utripa, v katerem ne manjka niti duhovitih prebliskov, saj se avtor odlikuje kot prvovrsten, skrajno subtilen opazovalec sveta in ljudi okoli sebe.
V estetskem smislu je Krajncu blizu ameriški strip, goji pa tudi izjemno pozornost do detajla in veselje do metafor, kakršna je tudi naslovna.

O AVTORJU

Gašper Krajnc (1985, Slovenj Gradec) je slovenski stripar in ilustrator. Kot popoln samouk se je risanja resno lotil pozno, šele pri petindvajsetih. V risanje stripov je vstopil iz animacije ter se kot stripar prvič pojavil na 11. Mednarodnem festivalu stripa (Beograd, 2013) s stripom Mode: Imagination. Leta 2016 je v samozaložbi izdal prvenec RITE (Obred), ki mu je odprl vrata v slovenski strip. S pomočjo slednjega je v sodelovanju s scenaristom Marijanom Pušavcem  pri celjskem Muzeju novejše zgodovine izdal svoj prvi dolgometražni risoroman MalgajMestne ptice, najavljene z izborom tabel na istoimenski razstavi avgusta 2020 v Galeriji Vodnikove domačije, so prvi daljši risoroman, ki ga podpisuje tudi kot scenarist. Krajnc je samozaposlen v kulturi. Živi in dela v Ljubljani.

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Christophe Chabouté: Sam
Christophe Chabouté:

Sam

Lucas Harari: Magnet
Lucas Harari:

Magnet

Gašper Krajnc: Vaške ptice
Gašper Krajnc:

Vaške ptice