Gašper Krajnc

Vaške ptice

Gašper Krajnc

Vaške ptice

Leto izida: 2022
ISBN: 978-961-7077-24-7
Zbirka: Risoromani
Število strani: 82
Dimenzije: 27,2 x 19,6 x 1,4 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: trda vezava
Izšlo s podporo:
25,00 €

O KNJIGI

Vaške ptice, ki jih je sicer povsem mogoče brati tudi samostojno, so nadaljevanje, drugi del »ptičje« trilogije Gašperja Krajnca, ki se uveljavlja kot eno najpomembnejših imen slovenske stripovske umetnosti. V njih se Ambrož, protagonist iz Mestnih ptic, vrne domov, na Koroško. Po spletu okoliščin naleti na neko risbo, za katero ve, da ni dedkova, ne ve pa, kdo jo je narisal. Ko skuša odkriti avtorja, se pred njim obenem razgrinja del zgodovine njegove družine, dogodek, ki jo je ključno zaznamoval in ki skriva tudi odgovor na vprašanje, čemu je njegov dedek vse svoje življenje risal − ptice. Pot do sebe, odkriva Ambrož, vodi tudi skozi zgodovino tvoje rodbine in pretekla življenja, ki jih skriva prostor, v katerem si odraščal.

Vaške ptice so Krajnčevo ljubezensko pismo Koroški, lepotam njene pokrajine, a vsaj toliko tudi njenim ljudem: tistim, ki so tam prebivali nekoč, med drugo svetovno vojno, torej v času, v katerega je umeščena glavnina pripovedi v risoromanu, in tistim, ki tam živijo danes in jo oblikujejo, da ostaja tudi vsem nam, ki smo jo zapustili, varno pribežališče in kraj navdiha.

O AVTORJU

Gašper Krajnc (1985, Slovenj Gradec) je slovenski stripar in ilustrator. Kot popoln samouk se je risanja resno lotil pozno, šele pri petindvajsetih. V risanje stripov je vstopil iz animacije ter se kot stripar prvič pojavil na 11. Mednarodnem festivalu stripa (Beograd, 2013) s stripom Mode: Imagination. Leta 2016 je v samozaložbi izdal prvenec RITE (Obred), ki mu je odprl vrata v slovenski strip. Tako je v sodelovanju s scenaristom Marijanom Pušavcem pri celjskem Muzeju novejše zgodovine izdal svoj prvi dolgometražni risoroman Malgaj, nato pa leta 2020 svoj prvi daljši risoroman Mestne ptice, v katerem poleg risbe podpisuje tudi scenarij. Krajnc je samozaposlen v kulturi. Živi in dela v Ljubljani.

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Christophe Chabouté: Sam
Christophe Chabouté:

Sam

Gašper Krajnc: Mestne ptice
Gašper Krajnc:

Mestne ptice

Richard McGuire: Tukaj
Richard McGuire:

Tukaj