Manu Larcenet

BLAST – Samo piči (3. knjiga)

Manu Larcenet

BLAST – Samo piči (3. knjiga)

Naslov izvirnika: La Tête la première
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2022
ISBN: 978-961-7077-18-6
Zbirka: Risoromani
Število strani: 208
Dimenzije: 21,3 x 2,5 x 27,6 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: trda vezava
Izšlo s podporo:
30,00 €

O KNJIGI

Prihaja pomlad in Polza Mancini, protagonist tetralogije Blast, je spet na poti. Poskuša ostati kar se da neviden, se nenehno gibati in za seboj brisati sledi, zavetje in uteho znova išče v naravi. Med prenočevanjem v eni od hiš, v katere vlamlja, naleti na zbirko slik lokalnega cestarja, ki je storil samomor, očitno pa je tudi slikal. Kriminalistoma, ki ga zaslišujeta, pove zgodbo o množici identičnih slik: "Sami portreti. Na desetine spak, bolestnih in čudovitih," pravi. "Med njimi sem se počutil prav domače. Če ima trpljenje obraz, potem je cestar v svojih slikah zadel njegovo podobo." Le ena slika, nadaljuje Polza, je bila drugačna. Majhna krajina, na kateri je prepoznal "tisto razpršeno, mehko svetlobo, ki več tednov napoveduje bleščavost, s katero se začne pravo poletje ... in tisti mir ob koncu popoldneva ... pa tisto novo sonce, ki daljša sence in z njimi pod večer preprede travnike. Vse to sem spoznal leto poprej!" Do tu smo na strani 34. Od 208 strani.

V znova sijajnem prevodu Katje Šaponjić odkriva 3. del Larcenetove tetralogije nadaljevanje Polzine kompleksne življenjske zgodbe, te domala popolne metafore sveta, v kakršnem živimo. Blast se s 3. delom še enkrat več izkazuje za boleče aktualno delo, ki pa je obenem učbeniški primer risoromana, mojstrovina ne zgolj stripovske, marveč umetnosti nasploh.

O AVTORJU

Sodobni stripovski klasik Manu (Emmanuel) Larcenet se je leta 1969 rodil v francoskem kraju Issy-les-Moulineaux ter se že zelo zgodaj, pri desetih letih, zapisal stripovski umetnosti. V devetdesetih letih prejšnjega in prvem desetletju novega tisočletja je sodeloval z znamenitima mesečnikom Fluide glacial in tednikom Spirou. Leta 1998 je soustanovil založbo Les Rêveurs. Za stripovsko zbirko Poisson Pilote francoske založbe Dargaud je sopodpisal pet izdaj, nakar se je leta 2001 preselil na podeželje, kjer ustvarja še danes.

Njegov opus je izjemno obsežen, spisek nagrad prav tako. Posebej izpostavljamo štiridelno serijo Le combat ordinaire (2003–08), za prvi del katere je leta 2004 prejel nagrado za najboljši strip na mednarodnem festivalu v francoskem Angoulêmu, za drugi del pa leta 2005 med drugim Prix Tournesol, ter sago Blast (2009–14) v štirih delih, s katero je dokončno zaslovel. Za Blast je prejel več nagrad, nazadnje leta 2016 italijansko nagrado Prix Micheluzzi za najboljši tuji strip (za 3. in 4. del). Poleg "resnih" riše tudi stripe z zabavnejšo tematiko, denimo avtobiografski Le Retour à la terre (2002–08), za katero je scenarij prispeval Jean-Yves Ferri.

Leta 2015 je pri založbi Dargaud izšel prvi del Brodeckovega poročila, naslovljen Drugi (L'Autre). Zanj je prejel Prix Landerneau. Naslednje leto mu je sledil drugi del z naslovom Neizrekljivo (L'Indicible).

Leta 2020 je pri "njegovi" založbi Dargaud izšlo novo delo: prvi del Skupinske terapije (Thérapie de groupe), v katerem se avtor s svojim tipičnim humorjem in lucidnostjo preizprašuje o navdihu oziroma njegovem pomanjkanju. Leto pozneje je izdal še drugi del.

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...