Manu Larcenet

BLAST – Apokalipsa po sv. Jackyju (2. knjiga)

Manu Larcenet

BLAST – Apokalipsa po sv. Jackyju (2. knjiga)

Naslov izvirnika: BLAST 2 - L'Apocalypse selon Saint Jacky
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2021
ISBN: 978-961-7077-12-4
Zbirka: Risoromani
Število strani: 208
Dimenzije: 21,3 x 2,5 x 27,6 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: trda vezava
Izšlo s podporo:
30,00 €

O KNJIGI

Apokalipsa po svetem Jackyju je v tetrologiji Blast čas in prostor, ko in kjer se gibanje upočasni. Polza spozna zimo, mraz: To te zvije od znotraj, to bode, to cefra, to žge, to trga. Vsak košček mesa se spremeni v rano. Prisiljen je v "hibernacijo". Povsem nepričakovano zavetje najde v brlogu Jackyja, temačnega svetnika in trgovca s sintetičnim paradižem, ki mu bo pomagal znova doživeti blast, mu pokazal, kaj pomeni "jahati apokalipso". Polza v tem človeku, ki časti besede in tiste, ki jih pišejo, najde družbo, ki je ni iskal.

O AVTORJU

Sodobni stripovski klasik Manu (Emmanuel) Larcenet se je leta 1969 rodil v francoskem kraju Issy-les-Moulineaux ter se že zelo zgodaj, pri desetih letih, zapisal stripovski umetnosti. V devetdesetih letih prejšnjega in prvem desetletju novega tisočletja je sodeloval z znamenitima mesečnikom Fluide glacial in tednikom Spirou. Leta 1998 je soustanovil založbo Les Rêveurs. Za stripovsko zbirko Poisson Pilote francoske založbe Dargaud je sopodpisal pet izdaj, nakar se je leta 2001 preselil na podeželje, kjer ustvarja še danes.

Njegov opus je izjemno obsežen, spisek nagrad prav tako. Posebej izpostavljamo štiridelno serijo Le combat ordinaire (2003–08), za prvi del katere je leta 2004 prejel nagrado za najboljši strip na mednarodnem festivalu v francoskem Angoulêmu, za drugi del pa leta 2005 med drugim Prix Tournesol, ter sago Blast (2009–14) v štirih delih, s katero je dokončno zaslovel. Za Blast je prejel več nagrad, nazadnje leta 2016 italijansko nagrado Prix Micheluzzi za najboljši tuji strip (za 3. in 4. del). Poleg "resnih" riše tudi stripe z zabavnejšo tematiko, denimo avtobiografski Le Retour à la terre (2002–08), za katero je scenarij prispeval Jean-Yves Ferri.

Leta 2015 je pri založbi Dargaud izšel prvi del Brodeckovega poročila, naslovljen Drugi (L'Autre). Zanj je prejel Prix Landerneau. Naslednje leto mu je sledil drugi del z naslovom Neizrekljivo (L'Indicible).

Leta 2020 je pri "njegovi" založbi Dargaud izšlo novo delo: prvi del Skupinske terapije (Thérapie de groupe), v katerem se avtor s svojim tipičnim humorjem in lucidnostjo preizprašuje o navdihu oziroma njegovem pomanjkanju. Leto pozneje je izdal še drugi del.

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Christophe Chabouté: Sam
Christophe Chabouté:

Sam

Lucas Harari: Magnet
Lucas Harari:

Magnet

Marc-Antoine Mathieu: 3"
Marc-Antoine Mathieu:

3"