Mathieu Bablet

Ogljik & Silicij

Mathieu Bablet

Ogljik & Silicij

Naslov izvirnika: Carbone & Silicium
Prevod: Saša Jerele
Leto izida: 2022
ISBN: 978-961-7077-20-9
Zbirka: Risoromani
Število strani: 272
Dimenzije: 32 x 25 x 2,7 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: trda vezava s črnim polplatnom v hrbtu
Izšlo s podporo:

O KNJIGI:

Profesorica Noriko Ito, direktorica raziskav v korporaciji Tomorrow Foundation, na prvi strani risoromana Mathieuja Bableta opiše, kako je nastal projekt "Ogljik & Silicij":

Na začetku smo našo umetno inteligenco napajali z brezmejnimi količinami podatkov in s tem ustvarjali vrelce povsem neuporabnega znanja. Kaj smo torej pogrešali? Kakšna je razlika med orjaško količino podatkov in inteligenco?

Kako naj ustvarimo človeško UI?

Nato priklopi oba robota. Njuno popotovanje se lahko prične. Podjetje, ki je oba robota ter vse ostale iz njune serije razvilo v kontroliranem laboratorijskem okolju brez stika z zunanjim svetom, nato pa jih ponudilo trgu, jima je določilo tudi maksimalno življenjsko dobo - 15 let. A kaj bi se zgodilo, če bi oba robota, sprva zasnovana za delo s starostniki v domovih za ostarele, želela živeti dlje? Potovati, videti svet, občutiti prostost? Ogljik in Silicij, ženski in moški robot, izbereta vsak svojo pot skozi življenjski cikel, a se njuni poti v kataklizmičnem svetu, ki dobesedno razpada pred njunimi očmi, nenehno prepletata. Povezuje ju navezanost, ki izvira natačno iz tega, kar nenehno preizprašujeta: njuna bližina človeškosti.

Ta izjemni risoroman francoskega striparja Mathieuja Bableta je prvo njegovo delo, prevedeno v slovenščino.

O AVTORJU:

Mathieu Bablet (1987, Grenoble) je francoski stripar. Leta 2008 je diplomiral iz uporabnih umetnosti. Prvi risoroman, naslovljen Lepa smrt (La Belle Mort) je izdal leta 2011, sledil je diptih Adrasteja (Adrastée, 2013), že s tretjim, Shangri-La (2016), pa se je v letu po izidu uvrstil v uradni izbor na angoulemskem festivalu. Ta knjiga je bila prodana v 75 000 izvodih.

Kljub mladosti je Babletu v njegovih delih že uspelo ustvariti prepoznaven, v vseh ozirih barvit univerzum, ki vabi k razmišljanju. Njegova predvsem znanstvenofantastična dela močno zaznamuje preizpraševanje, kaj za razvoj človeštva pomeni razvoj znanosti. V svojem ustvarjanju se poglablja v tematike, kot so smisel življenja v postapokaliptičnem svetu, nesmrtnost, prihodnost življenja v vesolju in represivni družbeni konteksti, ter transhumanizem in umetna inteligenca, s katerima se ukvarja v risoromanu Ogljik & Silicij (Carbone & Silicium, 2020). Zanj je v letu po izidu prejel 2 nagradi in bil nominiran še za 2, med njima za veliko nagrado kritikov na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu.

Poleg ZF opusa soustvarja Mathieu Bablet tudi seriji DoggyBags in Midnight Tales.

  • Prix BD Fnac France (2021)
  • Le Prix Hors les murs na 25. stripovskem festivala v Normandiji (2021)
  • nominacija za nagrado stripovskih specializiranih knjigarn (Prix des Libraires de Bande Dessinée) (2021)
  • nominacija za veliko nagrado kritikov na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu (2021)

1 MNENJE BRALK IN BRALCEV O KNJIGI:

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Lucas Harari: Magnet
Lucas Harari:

Magnet

Marc-Antoine Mathieu: 3"
Marc-Antoine Mathieu:

3"