Adrien Demont

Pépée - divja plat Léa Ferréja

Adrien Demont

Pépée - divja plat Léa Ferréja

Naslov izvirnika: Pépée - La part sauvage de Léo Ferré
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2019
ISBN: 978-961-94305-8-3
Zbirka: Risoromani
Število strani: 118
Dimenzije: 19 x 25 x 1,7 cm
Tisk: risografija
Vezava: mehka vezava z zaščitnim ovitkom
30,00 €

O KNJIGI

Pépée je zgodba o groteskni ljubezni med slavnim francoskim šansonjerjem Léom Ferréjem in njegovo posvojenko − šimpanzovko Pépée.

Leta 1960 jo je s svojo drugo soprogo Madeleine odkupil od cirkuškega trenerja, ki ju je opozoril, da mora šimpanz bolj kot katerakoli druga žival vedeti, kdo je gospodar. Ljubka mladička bo namreč zrasla čez meter in bo močna za osem ljudi skupaj. Léo in Madeleine ga nista poslušala. Pépée je postala njuna hči, ki je imela popolno svobodo. Postala je središče njunega življenja.

Leta 1963 sta kupila graščino, v kateri sta živela s številnimi živalmi, ki sta jih najpogosteje rešila pred gotovo smrtjo in ki so se lahko prosto sprehajale po posestvu in notranjih prostorih. Med njimi so bili psi, mačke, poni, sova, bik Arthur (po pesniku Rimbaudu), krave, poimenovane po Léovi materi in tetah − Charlotte, Titine, Fifine, ovce, prašič Baba ter drugi nesrečni šimpanzi iz potujočih cirkusov.
Na prvem mestu pa je ostajala Pépée. Imela je svojo sobo, svoje igrače, jedla je za isto mizo kot ljudje, na Léovih kolenih je vozila avto, kadila je cigarete, gledala filme, oblačila se je v svojo pižamo in pred spanjem popila svojo skodelico čaja.

Pépée je rasla in postajala vse močnejša. Z močjo je rasla tudi njena agresija.
Léo in Madeleine še vedno nista poslušala nikogar. Obrnila sta se proti vsakomur, ki ni delil njunega pogleda na svet, tudi proti prijateljem in družini. Na koncu sta se obrnila tudi drug proti drugemu. Napovedovala se je katastrofa.

In kaj bi nam, če bi znala govoriti, o ljubezni in sovraštvu povedala sama Pépée?

O AVTORJU

Adrien Demont (1986, Villeneuve-sur-lot) je francoski stripar, ki se je svoje obrti izučil v sami striparski Meki, Angoulêmu.

Prve izdelke je ustvaril s kolektivom Chroma comics in platformo Coconino world, dokler mu ni leta 2008 založba Scutella dala “carte blanche” za prvi dve knjigi – Sončnice (Tournesols, 2009) in Balade (Ballades, 2010). Leta 2015 je izdal svoj prvi risoroman z naslovom Muha enodnevnica (Feu de paille), vseskozi pa sodeluje pri različnih revijah, kot sta denimo Clafoutis in Nobrow.

Avtor živi in dela v Bordeauxu. Z glasbenikom Takumo Shindom (tAk) že nekaj let na oder postavlja risane koncerte, s katerimi gostuje doma in v tujini.

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...