Delphine Vaute

Yvonne, otrok dvorec

Delphine Vaute

Yvonne, otrok dvorec

Naslov izvirnika: Yvonne, l'enfant château
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2015
ISBN: 978-961-93736-1-3
Zbirka: Risoromani
Število strani: 82
Dimenzije: 24 x 16,3 x 0,8 cm
Tisk: cmyk 1/1 in cmyk 4/4
Vezava: mehka vezava
9,00 €

O KNJIGI

Yvonne, otrok dvorec (Yvonne, l'enfant chateau, 2014) je neke vrste slikanica za odrasle. Sestavljajo jo tri poglavlja, v njenem središču pa se nahajata otrok in njegov svet, njegovo telo na tanki, nejasni točki med nedolžnim, brezskrbnim otroštvom in adolescenco, kjer otrok že čuti prihajajočo spremembo ter se hkrati jasno zaveda svojih dejanj.

Z občutljivo metaforiko na gosto prepredni poetični svet Delphine Vaute je poln čudovitih, srhljivih hibridov otroških teles ter podob iz rastlinskega oziroma živalskega sveta, neke vrste izrojenih bitij, ki so domača in divja hkrati. Vsebina je odprta v množico interpretacij, ki jim je najbrž skupno vsaj izrazito občutje preteče srhljivosti.

Avtorico med drugim navdihujejo podobe iz prirodoslovnih muzejev, entomološke skice ter temačni svet Joela-Petra Witkina, črpa iz podob iz narave in iz otroških spominov. Ta svet, osupljivo krhek in neustavljivo močan obenem, je potopljen v imaginarno, za Yvonne pa avtorica pravi, da je neke vrste Alica, ki se odloči, da bo namesto soočenja z realnostjo ostala v svojem domišljijskem svetu.

O AVTORICI

Delphine Vaute (1978, Montauban) je francoska risarka in ilustratorka. Študirala je na Akademiji za likovno umetnost v Angersu in nadaljevala študij zgodovine umetnosti v Nantesu, kjer živi in dela.

Njeno delo se nenehno giblje med realnim in domišljijskim, risba se zdi na prvi pogled nedolžna, skoraj naivna, a značilno gradi na detajlih, ki pritegnejo pozornost in razprejo ter razplastijo podobo.

Yvonne, otrok dvorec (Yvonne, l'enfant château, 2014) je prva knjiga Delphine Vaute, prevedena v slovenščino. Pred njo so v francoščini izšle, poleg številnih sodelovanj z drugimi avtorji, vsaj še Margot (2013), Follow (2012), Le nouveau Nez (2010) in Chimère (2009).

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Christophe Chabouté: Sam
Christophe Chabouté:

Sam

Eva Mahkovic & Eva Mlinar: Vinjete straholjubca
E. Mahkovic & E. Mlinar:

Vinjete straholjubca

Séverine Gauthier & Amélie Fléchais: Človek gora
S. Gauthier & A. Fléchais:

Človek gora

Nina Bunjevac: Bezimena
Nina Bunjevac:

Bezimena