Liv Strömquist

Prepovedani sad

Liv Strömquist

Prepovedani sad

Naslov izvirnika: Kunskapens frukt
Prevod: Mita Gustinčič Pahor
Leto izida: 2018
ISBN: 978-961-94305-2-1
Zbirka: Risoromani
Število strani: 144
Dimenzije: 23,7 x 17,2 x 1,8 cm
Tisk: cmyk 1/1 in cmyk 4/4
Vezava: mehka vezava
Izšlo s podporo:

O KNJIGI

Osnovno vprašanje te knjige se glasi: “Ženski spolni organ – kaj je to?” Že spričo dejstva, da obstaja delo – in povrh vsega še risoroman – na to temo, se dvigne marsikaka obrv, kar zgolj še enkrat več potrjuje, da in zakaj ga nujno potrebujemo; tudi v slovenskem prevodu.

Prepovedani sad (Kunskapens frukt, 2014) namreč zgodovinskim, medicinskim, psihoanalitičnim in sociološkim teorijam, vobče sprejetim dejstvom ter bradatim in kosmatim mitom vsem po vrsti natakne – narekovaje.

Gre za risoroman, ki angažirano ter duhovito zastavlja bistvena vprašanja. S prepletanjem številnih ključnih tem, denimo (zgrešenih) interpretacij ženske želje in užitka ali strahu in predsodkov zoper menstruacijo, razloži razliko med pojmoma vagina in vulva, se obregne ob Rajski vrt, kalibre freudovskega tipa, dejansko velikost ščegetavčka ter moško prevlado – tudi s sodobnimi referenčnimi točkami.

Resen in predan študij virov, ki so v risoromanu sproti navedeni, služi avtorici kot podlaga za njihovo problematizacijo, oziroma, rečeno drugače, za prikaz majavosti in trhlosti (v veliki večini moških) nog, na katerih stojijo.

O AVTORICI

Liv Strömquist (1978, Lund) je švedska striparka in radijska voditeljica. Študirala je politologijo. Svoja stripovska dela objavlja v številnih revijah in zinih, prvi večji preboj pa ji je uspel leta 2005 s knjigo Sto odstotkov maščobe (Hundra procent fett). Njena dela, za katera je značilna levičarska, družbenokritična in feministična perspektiva, odlikujeta prepoznaven slog risbe in politična angažiranost, svojih tem pa se loteva s humorjem, večkrat s satirične pozicije. Poleg pričujočega risoromana Prepovedani sad (Kunskapens frukt, 2014), ki je avtoričino doslej najbolj znano in največkrat prevajano delo, je med drugim izdala še risoromane Einsteinova žena (Einsteins fru, 2008), Občutki princa Charlesa (Prins Charles Känsla, 2010) ter Vzpon in padec (Uppgång & Fall, 2016). Živi in dela v Malmöju.

  • Max-und-Moritz Preis, kategorija: najboljši otroški strip (2016)
  • Zlata hruška (2017)

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...