Alison Bechdel

Dom za umret

Alison Bechdel

Dom za umret

Naslov izvirnika: Fun Home
Prevod: Boštjan Gorenc - Pižama
Leto izida: 2022
ISBN: 978-961-7077-22-3
Zbirka: Risoromani
Število strani: 242
Dimenzije: 22,8 x 15 x 1,3 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: mehka vezava
Izšlo s podporo:
25,00 €

O KNJIGI

Dom za umret (Fun Home, 2006) se je že kmalu po izidu vpisal med stripovske klasike kot eden prvih risoromanov, v katerih zavzemata tematiki spola in spolne orientacije temeljno mesto. Avtorica v središče knjige postavi življenjsko zgodbo svojega očeta, njegovo prikrito homoseksualnost in (disfunkcionalno) družino, v kateri je odraščala. A Dom za umret je hkrati tudi zgodba o različnih oblikah ljubezni: o navdušenju nad literaturo in strasti do branja, o zamaknjenosti, ki jo povzroča gledališče, o bratsko-sestrski navezanosti, pa tudi o materinski ljubezni, ki se ji sicer Alison Bechdel podrobneje posveti v nadaljevanju Doma za umret, risoromanu z naslovom Si ti moja mama? (Are You My Mother?, 2012).

Dom za umret, ki je avtorico umestil na svetovni stripovski zemljevid in je obenem tudi njen lastni coming-out, saj je pri devetnajstih spoznala, da je lezbijka, je bil ob izidu večkrat uvrščen med najboljše knjige leta, nominiran za nagrado National Book Critics Circle ter nagrajen z nagradami GLAAD Media za izstopajoči strip, nagrado Stonewall Book in literarno nagrado Lambda v kategoriji lezbičnih spominov in biografij. Leta 2007 je risoroman prejel dve nominaciji za prestižno Eisnerjevo nagrado ter zmagal v kategoriji najboljšega dela po resnični zgodbi.

Knjiga, ki je doživela tudi predelavo v muzikal, obeta pa se tudi filmska verzija, je pomenila in še vedno pomeni enega ključnih korakov v boju za enakopravnost ne-heteroseksualne manjšine v Ameriki in po svetu. Britanski dnevnik Guardian jo je uvrstil med 1000 knjig, ki bi jih morali prebrati vsi.

O AVTORICI

Alison Bechdel (1960, Beech Creek, Pensilvanija, ZDA) je ameriška striparka. Njena identiteta je cis nenormativna. Leta 1983 je začela v reviji WomaNews redno objavljati serijo Strašne lezbe (Dykes to Watch Out For, 1983−2008), ki je kasneje izšla tudi v knjigi, širšo prepoznavnost pa ji je prinesel Dom za umret (Fun Home, 2006), ki mu je sledilo nadaljevanje Si ti moja mama? (Are You My Mother?, 2012). Lani je izšel njen najnovejši risoroman Skrivnost nadčloveške moči (The Secret to Superhuman Strength, 2021).

Alison Bechdel je med drugim prejemnica nagrade MacArthur ''Genius'', znana pa je tudi po testu, poimenovanem po njej, ki se je prvič pojavil v Strašnih lezbah. Gre za test, s katerim se preverja reprezentiranost žensk v filmih, pa tudi v drugih umetniških zvrsteh, in sicer glede na to, ali se v filmu pojavita vsaj dve ženski, ki imata pravico do besede, ta pa ne teče izključno o moških. Včasih je dodatno potrebno tudi to, da sta ženski poimenovani.

Alison Bechdel živi in dela v Boltonu v zvezni državi Vermont.

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Nina Bunjevac: Bezimena
Nina Bunjevac:

Bezimena

Frederik Peeters: Oleg
Frederik Peeters:

Oleg

Katarina Šeme: Sumatra
Katarina Šeme:

Sumatra