Inga Sætre

Umetnost padanja

Inga Sætre

Umetnost padanja

Naslov izvirnika: Fallteknikk
Prevod: Katja Šaponjić, Ana Geršak
Leto izida: 2015, 2022 (ponatis)
ISBN: 978-961-93768-1-2
Zbirka: Risoromani
Število strani: 233
Dimenzije: 20 x 16,6 x 2 cm
Tisk: cmyk 1/1
Vezava: mehka vezava
25,00 €

O KNJIGI

Rakel je glavna junakinja Umetnosti padanja (Fallteknikk, 2011). Iz domačega kraja se ravno preseli na svoje, v Gjøvik, kjer obiskuje zadnji letnik gimnazije. Z najboljšo prijateljico Ingrid igrata v bendu in se vpišeta na tečaj aikida, nenadoma pa se Rakelino življenje obrne v povsem nepričakovano smer – ugotovi namreč, da je zanosila.

Poleg načina pripovedi, ki se ne zadovolji z običajnimi posplošitvami, marveč se brez obsojanja poda na pot resnega premisleka o sebi in svetu, je glavna odlika pričujoče knjige avtoričin izjemni posluh za slikanje atmosfer. Izbrana vrsta risbe kar se da zvesto sledi obravnavani tematiki, pripovedi tok pa prekinjajo lirične celostranske barvne vedute ter naslovi poglavij, ki nosijo imena mesecev – od avgusta do marca.

Umetnost padanja je zgodba o prijateljstvu, o osamljenosti, prevzemanju odgovornosti za lastno življenje, o postavljanju na svoje noge ter o tisti razpoki, ki je tam zato, da more v vsako stvar prodreti svetloba.

O AVTORICI

Inga Sætre je striparka, animatorka in ilustratorka, rojena leta 1978 v Brøttomu na Norveškem. Študirala je animacijo na Narodni akademiji umetnosti v Oslu. Norveški bralci jo poznajo med drugim kot ustvarjalko stripovske serije The Grubby Girls (2002 – 2006), leta 2007 pa sta z Ingvild H. Rishøi izdali knjigo The Unbracomonster – Ikea at Night.

Pričujoči risoroman Umetnost padanja (Fallteknikk, 2011) je v letu izida v kategoriji otroške in mladinske literature prejel nagrado Brage, eno najprestižnejših norveških literarnih nagrad, ki se vsako leto podeljuje za najboljše dosežke na različnih področjih izvirne norveške literature.

  • The Brage Award (2011)
  • Zlata hruška (2015)

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...