Nicolas Mahler

Teorija umetnosti vs. gospa Goldgruber

Nicolas Mahler

Teorija umetnosti vs. gospa Goldgruber

Naslov izvirnika: Kunsttheorie versus Frau Goldgruber
Prevod: Liza Linde
Leto izida: 2023
ISBN: 978-961-7077-36-0
Zbirka: Risoromani
Število strani: 112
Dimenzije: 21 x 14 x 1 cm
Tisk: cmyk 1/1
Vezava: mehka vezava
Izšlo s podporo:
22,00 €

O KNJIGI

To je knjiga o spopadu dveh titanov: na eni strani ringa stoji stripar, na drugi birokratka. Ding ding dong, pa se dajmo!!

Kolikokrat v življenju ste slišali: »A ti od tega živiš«, »Ja, kaj delaš pa sicer, za denar?«, »Pa kaj ti umetniki sploh delajo?«, »A to je umetnost?« Če delate v kulturi, ste najbrž zdavnaj prenehali šteti.

In s tem delom, delom oziroma delanjem umetnosti, sta neobhodno povezana birokracija in pridobivanje ter vzdrževanje »statusa«. Tudi Mahler se mora kot »umetnik na svobodi« vsake toliko odpraviti na dotični urad po dotični papir z dotičnim štempeljčkom. Tam pa kraljuje – gospa Goldgruber.

Vsi predsodki zoper umetnost, umetnice_ke in kulturo nasploh – učinkovito razbiti na enem mestu! Muzajoč, hahljajoč in krohotajoč bralski užitek zagotovljen.

O AVTORJU

Nicolas Mahler (1969, Dunaj) je sodobni klasik avstrijskega stripa, dela pa tudi kot ilustrator.
Njegova bibliografija se, se zdi, množi eksponentno in uganka ostaja, kdaj vse to zriše in napiše. Med drugim je znan po stripovskih predelavah klasičnih del, denimo Bernhardovih Starih mojstrov (2011), Musilovega Moža brez posebnosti (2013), Proustovega V iskanju izgubljenega časa (2017) in Joyceovega Uliksesa (2020). Trenutno v počastitev 100. obletnice smrti pripravlja Komplet Kafko.

Poleg stripov in ilustracij ustvarja tudi risanke. Nekaj njegovih del je bilo predelanih v gledališke predstave, med njimi znamenita serija Flaško – mož v grelni odeji (Flaschko – der Mann in der Heizdecke, izšlo v več ponatisih, nazadnje zbrano leta 2016), iz katere je leta 2006 nastala tudi radijska igra.

Objavlja v najpomembnejših časopisih nemškega govornega prostora (Die Zeit, NZZ am Sonntag, FAZ, Titanic idr.). Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim trikrat nagrado Max und Moritz, leta 2015 nagrado literarnih hiš (Preis der Literaturhäuser), leta 2019 pa nagrado Sondermann za stripovsko umetnost.

 

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Nicolas Mahler: Alica v Sussexu
Nicolas Mahler:

Alica v Sussexu

Eva Mahkovic & Eva Mlinar: Vinjete straholjubca
E. Mahkovic & E. Mlinar:

Vinjete straholjubca

Ralf König: Antitip
Ralf König:

Antitip

Dora Kaštrun: Žabci, 2. del
Dora Kaštrun:

Žabci, 2. del