Brezplačna poštnina v Sloveniji – za naročila v vrednosti 30 eur ali več!

Peeters! Peeters! (7. 4., 20h, Kinošiška)

Že leta čakam. Natančneje, od 4. 7. 2009. To je namreč datum, rahlo spacano izpisan v mojem izvodu »Blue Pills«, in zraven piše »A'dam«. Dobro se spominjam dneva, bilo je vroče kt swina in po dolgem in utrudljivem pešačenju po teh, onih, drugih in skrajno čudno poimenovanih grachtih mi je uspelo pritavati na Kerkstraat in najti hišno številko 132, kjer domuje Lambiek, najstarejša striparna na svetu.

No, in tam je bila, na velikem kupu angleških izdaj, zadaj – oranžna, vsa svetleča, to me je prej odbilo kot pritegnilo, skoraj bi rabila sončna očala –, tam je bila: moja vstopnica, ena od obeh, v svet stripov. "Blue Pills, a positive love story." Oh. Včasih so stvari enostavne. I was hooked ... prej ko rečeš keks. Prebrala sem to in nato skozi leta najbrž doberšen del tega, kar od Peetersa lahko prebere nekdo s polomljenim znanjem francoščine, in bolj in bolj se mi je zdelo, da me je v bistvu vrgel na finto, ampak v dobrem smislu. Odprl mi je vrata, »Blue Pills« pač so taka knjiga, ki odpre vrata: pristopna, odprta, intimna, da je že kar malo strašljivo, seveda se nalimaš, kaj pa! Ampak Peeters je mnogo, mnogo več od tega, in mnogo bolj raznolik. In nikakor tako (niti na videz) enostaven. V tem smislu puščajo »Blue Pills« absolutno napačen vtis.

9780618820993

peeters3

Zelo sem se trudila in hodila okoli slovenskih založb, da bi jih lahko prevedla, pa nihče ni mrdnil. Takrat VVK še niso obstajale, vmes pa so knjigo seveda prevedli v že toliko jezikov, da zdaj ni več imelo pravega smisla. Kdor količkaj sledi produkciji risoromanov po svetu, je ni mogel zgrešiti. Me je pa že od 5. 7. 2009 zgodaj zjutraj imelo, zastaviti avtorju par vprašanj. Število slednjih skozi leta spričo prebranega čtiva kakopak narašča, ni pa se mi nikdar zdelo dejansko možno, do pred kratkim, that is, da bom imela kdaj priložnost, govoriti z njim in potencialno dobiti tudi odgovore nanja. No, eto, tole je še en sijajen plus dejstva, da človek dela pri založbi. :D

61b2a-n5y5L._SY344_BO1,204,203,200_

pachyderme-cover

Na VVK sodelovanje s Stripolisom izjemno cenimo, ker se nam zdi, da kompletna scena nujno potrebuje povezovalni element in da je neprecenljivo, imeti možnost in priložnost, o stripovski umetnosti govoriti, in govoriti redno. Eno je prodaja, že, to je pomembno, da obstanemo, toda drugo, enako pomembno, je, zakaj to delamo in kam se to, kar delamo, umešča. Zato nam je skrajno pomembno, da naše delo vzpodbudi debato – in v tem smislu je intervju s Peetersom v okviru Stripolisa THE thing.

PeetersSelfPortraitSmall

To je človek, katerega knjigo smo izbrale za prvo znotraj VVK – z dobrim razlogom. »Peščeni grad« ni zgolj zgodba o času, ki polzi med prsti, osebno se mi zdi res odlična metafora za svet, v kakršnem živimo – vsak dan znova, ta reka (okej, v konkretnem primeru morje), v katero stopamo, pa spet ne stopamo, to, kako, če parafraziram Heraklita, smo in nismo.

cache_340_340_3_100_100_16777215_pesceni-grad_naslovnica

Vseeno mi je, če ni tako odbit kot »Pachyderme« in ne tako razvpit kot omenjene »Blue Pills« in ne tako vesoljski kot »Aama«, presežek in dodana vrednost »Peščenega gradu« je, vsaj zame, v odprtosti prepleta zgodbe in podob. Ja, res je, nekdo te gleda, ven iz knjige, ko jo bereš. O tem bi rada govorila, to bi ga rada, med drugim, vprašala. Brez sentimentalnosti ... okej, ne gre. Sentimentalno torej, skrajno iskreno: hvaležna in navdušena sem, da imam v torek (7. 4.) zvečer tako krasno priložnost, in strašno se veselim. In upam, da se torej vidimo ob 20h v spodnji dvorani KinoŠiška. Frederik Peeters bo z nami od 21h naprej preko skype povezave. In moja vprašanja nikakor niso edina, na katera je pripravljen odgovoriti. Živeli!