Marguerite Abouet & Mathieu Sapin

Akisi – Zasoljene zgodbice (1. knjiga)

Marguerite Abouet & Mathieu Sapin

Akisi – Zasoljene zgodbice (1. knjiga)

Naslov izvirnika: Akissi - Histories pimentees (Tome 1, 2, 3)
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2020
ISBN: 978-961-93736-9-9
Zbirka: Risoromani
Število strani: 136
Dimenzije: 21,5 x 16,1 x 2 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: mehka vezava
Izšlo s podporo:

O KNJIGI
Akisi je otroška stripovska serija. Naslovna junakinja prihaja iz Afrike, natančneje s Slonokoščene obale. Iz zgodbe v zgodbo spoznavamo tamkajšnji pisani vsakdan, njeno družino in prijatelje – Akisinega brata Fofana, ki izkoristi vsako priložnost, da bi se znebil svoje sestrice, a mu ta ne ostane dolžna, sošolca in prijatelja Edmonda, ki je neomajno prepričan v svoje supermoči, babico, ki jo že pošteno štiha v križu, a zna teči kot blisk, ko je nuja, opico Bubu, ob kateri Akisi pozabi na neobstoječo mlajšo sestrico, in še marsikoga.
V Akisinih dogodivščinah izvemo, zakaj so lahko punce samo v golu, zakaj uši niso nujno nekoristna nadloga, ali ovce res letijo, kaj imajo skupnega divje svinje in javni vece, kako lahko uročimo učitelja, katere živali so v resnici domače, zakaj je otroke bolje pustiti spati, kadar ne morejo vstati, in še marsikaj, kar nam zna zagotovo priti prav.

O AVTORJIH
Marguerite Abouet (1971) je otroštvo preživela v revni delavski četrti Abidžana. Pri dvanajstih jo starši skupaj s starejšim bratom pošljejo v Pariz, da bi bila deležna dobre izobrazbe. V francoski prestolnici jo navdušijo knjižnice in knjige nasploh. Izobrazi se za pravno pomočnico in to delo tudi opravlja, a se nazadnje odloči postati scenaristka in režiserka. Velik uspeh in več nagrad požanje že s prvencem Aya de Yopougon (Aya iz Yopougona, 2005), slonokoščenoobalsko sago, v kateri bralstvu predstavi slikovito in precej nepoznano plat Afrike. Tudi v Akisi (Akissi, 2010−) navdih črpa iz svojih afriških otroških let, svoja najstniška pariška leta pa opiše v Bienvenue (Dobrodošla, 2010−2014). Med drugim je leta 2006 za 1. del Aye iz Yopougona prejela nagrado za najboljši prvi album na festivalu v Angoulêmu, se 2011 prebila v ožji izbor za nagrado Jeunesse v Angoulêmu ter tri leta kasneje prejela cezarja za najboljši animirani film Aya iz Yopougona.
Kadar Marguerite Abouet ne pripoveduje zgodb, gradi knjižnice v revnih četrteh velikih afriških mest.

Mathieu Sapin (1974, Dijon) je po študiju ilustracije v Strasbourgu dve leti delal v muzeju nacionalnega središča striparske in upodobitvene umetnosti v Angoulêmu ter obenem ilustriral otroške in mladinske knjige za velike francoske založniške hiše. Od leta 2003 se posveča izključno stripu. Zaslovel je s parodično serijo o superjunakih Supermurgeman (od leta 2002). Z Emmanuelom Guibertom in Joannom Sfarjem je ustvaril priljubljeno otroško serijo Sardine de l'espace (Vesoljska sardina, od leta 2002). Polotil se je tudi risoromanske upodobitve nekdanjega francoskega predsednika Françoisa Hollanda in igralca Gérarda Depardieuja. Leta 2016 je prejel naziv viteza reda umetnosti in leposlovja. Je avtor več kot tridesetih del in prejemnik več nagrad.

  • Zlata hruška (2020)

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Séverine Gauthier & Amélie Fléchais: Človek gora
S. Gauthier & A. Fléchais:

Človek gora

Patrick Wirbeleit & Uwe Heidschötter: Škatla – Pozor! Robotki!
P. Wirbeleit & U. Heidschötter:

Škatla – Pozor! Robotki!