Tereza Drahoňovská & Štěpánka Jislová

Brez las

Tereza Drahoňovská & Štěpánka Jislová

Brez las

Naslov izvirnika: Bez vlasů
Prevod: Peter Svetina
Leto izida: 2023
ISBN: 978-961-7077-34-6
Zbirka: Risoromani
Število strani: 128
Dimenzije: 23,3 x 16 x 1,6 cm
Tisk: barvni tisk
Vezava: mehka vezava
Izšlo s podporo:
25,00 €

O KNJIGI

Tereza si ni nikoli mislila, da bo plešasta prej kot njeni fantje. Ni si mogla predstavljati, da se ji bo tožilo po čopu, ki ji je opletal po hrbtu. In tudi slučajno ne bi pomislila, da ji bodo njena bližnja okolica in ljudje na ulici izražali podporo misleč, da prestaja kemoterapijo. Ko je prišla zaradi avtoimune bolezni čez nekaj mesecev ob vse lase, se je morala soočiti s spremembo videza, z izgubo občutka ženskosti in s ponudbo lasulj. Menjave iskanj in jalovih upov so botrovale mnogim situacijam, na katere uspe avtorica gledati z distance in s humorjem. Svoje prvo leto brez las opisuje v pričujočem delu, ki tudi po zaslugi nevsakdanje risbe Štěpánke Jislove stopa vštric z bogato svetovno tradicijo avtobiografskega stripa.

Eno od faz alopecije je preživelo ali jo preživlja 147 milijonov ljudi po vsem planetu. Približno dva odstotka bolnikov alopecija spremlja vse življenje. Strip razen ozaveščanja o njej prinaša tudi vzpodbudo bolnikom, ki se s tem obolenjem spoprijemajo.

O AVTORICAH

Tereza Drahoňovska (1990) se je že zdavnaj naveličala nositi lasuljo, ni pa se naveličala govoriti o alopeciji in odgovarjati na zvedava vprašanja. Doštudirala je novinarstvo in medije na fakulteti za socialne vede Karlove univerze v Pragi, s Štěpánko Jislovo je ustanovila združenje Laydeez do Comics Praha (ki je tujejezično-češka skovanka in bi v slovenščini pomenila Dame v stripe; v slovenski izdaji je ime ohranjeno, čeprav slovenski predlog „do“ pomensko ni enakovreden istozvočnemu češkemu). Združenje skrbi za promocijo avtoric stripa.

Štěpánka Jislová (1992) je doštudirala oblikovanje na oblikovni in umetniški fakulteti Ladislava Sutnarja Zahodnočeške unverze v Plznu, svoje kratke stripe je objavila že v vrsti čeških in tujih zbornikov. Udeležena je bila recimo pri stripovski seriji Čehi (Češi), narisala je tudi biografski strip o Míladi Horákovi (češki političarki, med drugo svetovno vojno pripadnici odporniškega gibanja in povojni zagovornici političnega plurlizma, ki je bila na montiranem političnem procesu leta 1950 obsojena na smrt).

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Frederik Peeters: Oleg
Frederik Peeters:

Oleg

Alison Bechdel: Dom za umret
Alison Bechdel:

Dom za umret

Katarina Šeme: Sumatra
Katarina Šeme:

Sumatra

Moritz Wienert: Samo mi smo
Moritz Wienert:

Samo mi smo