Moritz Wienert

Samo mi smo

Moritz Wienert

Samo mi smo

Naslov izvirnika: Es gibt nur uns
Prevod: Anja Zag Golob
Leto izida: 2023
ISBN: 978-961-7077-27-8
Zbirka: Risoromani
Število strani: 104
Dimenzije: 24 x 20 x 1 cm
Tisk: cmyk 4/4, greyscale
Vezava: mehka vezava
Izšlo s podporo:
24,00 €

O KNJIGI

To knjigo smo prvič videli v neki knjigarni na Dunaju in pomislili: tole pa nujno. Odtlej je naša, kar najbolj natančno namreč Wienert v njej ujame duha časa: kdo od nas ni že kdaj pomislil_a, da bi vse pustil_a, vse, službo, družbo, kredite in hipoteke za stanovanje, obroke za lizing, položnice za vrtec, najemnine, in samo odšel_la nekam daleč, daleč stran? Pesmi so napisane o tem, da o Zaratustri niti ne govorimo!

In točno to se zgodi v Wienertovem risoromanu Samo mi smo (Es gibt nur uns, 2022). En tip, pujs in koza se odločijo, da imajo dovolj družbe in družbenih razmerij, ter se, opremljeni s hišo, drevesom in trampolinom, dobesedno odžagajo od civilizacije in na svojem otočku odplujejo samooskrbnemu življenju naproti. Kaj pa se zgodi potem? No, saj to. Zato ta knjiga v slovenskem prevodu.

Wienert riše s svinčnikom ter je pri snovanju svojega risoromana kar se da natančen, domala geometrijski. Marsikaj (zavestno) pušča vidno, "slabo poradirano". S to tehniko dosega kar malo futuristične učinke. Vsekakor namenoma. Gre za izjemno delo, duhovito, trpko, natančno premišljeno in dodelano do detajla.

V Nemčiji je bil ta risoroman za sladokuske_ce razprodan v manj kot letu od izida, v slovenskem prevodu pa je Samo mi smo obenem prva knjiga v novi VVK-preobleki & prva, ki jo je postavil naš novi postavljalec Matič Ačko, uredila pa naša nova urednica Jerica Šemerl Harmel.

O AVTORJU

Moritz Wienert (1990, Berlin) je stripar in ilustrator. V Nürnbergu je študiral vizualno komunikacijo, v Hamburgu in Tel Avivu pa ilustracijo s poudarkom na stripu. Poleg striparjenja ilustrira za časopise in revije, denimo The New York Times, Der Spiegel, Wired ter Die Zeit & Zeit Magazin. Živi in dela v Hamburgu.

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Pablo Auladell: Izgubljeni raj
Pablo Auladell:

Izgubljeni raj

Eva Mahkovic & Eva Mlinar: Vinjete straholjubca
E. Mahkovic & E. Mlinar:

Vinjete straholjubca

Gašper Krajnc: Vaške ptice
Gašper Krajnc:

Vaške ptice