Fabrice Melquiot & Isabelle Pralong

Polly

Fabrice Melquiot & Isabelle Pralong

Polly

Naslov izvirnika: Polly
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2023
ISBN: 978-961-7077-35-3
Zbirka: Risoromani
Število strani: 152
Dimenzije: 24 x 17 x 1,3 cm
Tisk: barvni tisk s pantoni
Vezava: mehka vezava
Izšlo s podporo:
25,00 €

O KNJIGI

Polly se rodi v telesu, ki ga po ustaljenih medicinskih in družbenih normah ni mogoče uvrstiti v strogo ločeni kategoriji moški in ženska. Je interspolna oseba, ki se kot takšna ugleda šele v mladostnih letih, potem ko je za svoj vstop v družbo uvrščena v kategorijo »fant«. Kajti svet, v katerem živimo, ločuje, opredeljuje, določa, uvršča, organizira, razvršča.

Ko Polly odrašča, v njem_njej raste tudi dvom: čuti, da ni fant, a tudi punca ne … Njegovo_njeno notranje iskanje preraste v upor proti družbi in njeni obsedenosti s konformizmom, s tistim, kar je »po meri večine«.  

Ta boj, to iskanje lastnega prostora brez žrtvovanja lastne biti, se odraža tudi v jeziku – kje drugje! Kako misliti, kako izrekati to nekategoriziranost, da je že ustaljene tirnice ne zmeljejo s svojim avtomatizmom?

Polly je čisto poseben risoroman s tematiko, ki jo v mladinski in tudi drugi literaturi srečamo le redko. Ponaša se z nagradami Rodolphe-Töpfer (2021), Pépites (knjižni sejem mladinske literature v francoskem Montreuilu, 2021) in Bologna Ragazzi (v kategoriji mladi odrasli, 2022).

O AVTORJIH

Fabrice Melquiot (1972, Francija) je pisatelj, dramaturg, režiser ter plodovit in večkrat nagrajen dramatik, ki veliko piše za mladino. Je avtor več kot šestdesetih dram, ki so prevedene v več jezikov in uprizorjene na različnih koncih sveta. Redno jih je mogoče slišati tudi na radiu France Culture. Med letoma 2012 in 2021 je vodil ženevsko gledališče za otroke in mladino Am Stram Gram, pred kratkim pa je soustanovil pluridisciplinarni umetniški studio Cosmogama

Isabelle Pralong (1967, Švica) je prepoznavno ime na zelo živahni striparski sceni v Ženevi, ki jo je po študiju na evropskem inštitutu za dizajn v Milanu izbrala za svoj dom in kjer na višji šoli za strip in ilustracijo poučuje obe področji. Njeni prvi risoromani so izšli po letu 2000 in so hitro vzbudili pozornost. Sledile so številne nagrade, med drugim v Angoulêmu (2008), Ženevi (Rodolphe-Töpfer 2007, 2011) in Bologni.

  • nagrada Rodolphe-Töpfer (2021)
  • nagrada Pépites (knjižni sejem mladinske literature v francoskem Montreuilu, 2021)
  • nagrada Bologna Ragazzi (v kategoriji mladi odrasli, 2022)

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Marc-Antoine Mathieu: OTTO, uzrti človek
Marc-Antoine Mathieu:

OTTO, uzrti človek

Nina Bunjevac: Bezimena
Nina Bunjevac:

Bezimena

Tereza Drahoňovská & Štěpánka Jislová: Brez las
T. Drahoňovská & Š. Jislová:

Brez las