E-računi – kaj in kako? (s praktičnimi primeri)

HappyHour

Knjige so stiskane in zdaj jih je treba prodati. Kaj torej storiti, ko država za vse proračunske uporabnike predpiše obvezno prejemanje e-računov, zavod pa ima odprt navaden bančni račun, brez  digitalnega podpisa, in račune vodite 'na roko'? Pa še odločite se, da, vsaj za enkrat, ne bi vlagali veliko denarja v 'nadgradnjo'?

Nam je vzelo kar nekaj telefonski klicev in spraševanja naokoli (na  začetku leta, ko smo se začele ukvarjati s tem, je bila zmeda precejšnja), da smo, vsaj za zdaj, našle pravi način za nas.

Po prvih informacijah naj bi potrebovale nov računalniški program za prodajo, kar se je, na srečo, izkazalo kot nenujno – in tako še naprej vodimo in izdajamo račune tako kot doslej, s pomočjo Worda in Excella.

Drugi problem je predstavljal digitalni podpis. Vse kartice in usb-jčki, ki omogočajo digitalno podpisovanje, stanejo. Potrebno je izpolniti vlogo, jo oddati in čakati.  In še postane človek zmeden  med prebiranjem spletnih strani, posebej če ni ravno tehnični tip in mu vsi ti podrobni opisi in razlage ne povejo prav dosti.

Seveda se zadrega, tako kot vedno, hitro reši, če naletiš na pravega človeka, ki
zna vse skupaj poenostaviti in razložiti.  Razsvetljenje – vsaj zame – je prišlo v podobi informacije, da je digitalno potrdilo vezano na osebo (in torej ne na zavod, podjetje ipd.) in da se lahko z istim digitalnim potrdilom podpisuje račune za različne izdajatelje.

Se pravi, digitalni podpis nima (nujno) povezave z organizacijo, ki izstavlja račune. Juhu, torej lahko z osebnim potrdilom (nlb klik) podpisujem e-račune!

Sedaj smo potrebovale le še 'posrednika'. Na netu se je pojavilo nemogoče veliko podjetij, ki posredujejo in hranijo e-račune – očitno je to dober bizins. Tu pa je še UJP, ki to omogoča zastonj.

OK, sicer res samo do 60 e-računov letno, ampak za začetek bo. Pa še logirati  se je precej enostavno (no, težave so nastopile pri testiranju digitalnega podpisa, a je bila njihova tehnična pomoč res hitra in tudi učinkovita). Vnašanje e-računov v UJP aplikaciji je enostavno, celotna zadeva je precej logično in pregledno narejena, tako da kakšnih večjih problemov ni. Za računovodstvo pa je potrebno paziti le na to, da si številke na vse možne načine izdanih računov, sledijo zaporedno.

VVK torej izdaja tudi e-račune in ja, knjižnice, vaša naročila so posledično dobrodošla!