Brezplačna poštnina v Sloveniji – za naročila v vrednosti 30 eur ali več!

Ena beseda: distribucija. (potopis s slikovnim gradivom)

Razmere niso bile najbolj naklonjene (beri: crknil mi je avto + sneh, sneh, sneh), a prosto po programu NNNP se je veljalo ustrezno opremiti (beri: dvojne zokne - glede na to, da so bili ravnokar prazniki, je zoknov v izobilju + zimska obutev, kakršno je Miran Tepeš nosil v Planici + čepica iz domače volne, barvane s koprivami, takisto produkt minulih praznikov), potem pa hajd ... Namen je bil namreč od sile plemenit, načrt pa skrajno smel: izogniti se vsem neprilikam ter uspešno dostaviti najnovejši dosežek založbe VigeVageKnjige v knjigarne po mestu. Evo, tihožitje s pripravo:

1

Opomba: ko greš, bralka, bralec, na tako popotovanje od Murgel do Moderne, ne pozabi vzeti s seboj Dobavnic, ki si jih oni dan nabavil(a) v DZS za dva kovača, sicer se bodeš bridko kesal(a). No, pripelje torej avtobus in odisejada "ARIOL 2" se lahko prične. Še v fazi načrtovanja podviga je padla odločitev, modra, pretehtana odločitev, da se začne na skrajnem koncu našega dometa, to je v Murglah, četudi naše knjige, prav kakor nobene knjige, torej knjige vobče - NISO za požige. Prva postaja: Aleksander. Buch.

2

3

Vse kul. Decembra so tu, se seznanim, nadebudni kupci že opazili in s seboj vzeli prvi del Ariola, pohvalno, pa je upati, da bo tudi z dvojko tako. Nadaljevanje poti, spričo obvoza avtobusa, malo prej kot planirano, hrabro nadaljujem peš. Začenja rahlo snežiti. To me ne bi moglo manj motiti. Oziroma, če povem v kleni koroščini: "Pa ka pa j tbi, saj pa ja nisi s cukra, al!" Naslednja postaja na poti: Filofaks, kjer pa je knjigarna ravno danes še na dopustu, zato Ariola v hrambo prepustim namrgodeni, res skrajno mater-mi-je-odveč vratarici. Malo me skrbi, a bo jutri le našel čez hodnik v knjigarno. Velja preveriti.

4

5

Konkretneje naletava. Mraz pritiska. Plundra se lima na čevlje. Pa lulat me. TODA! Nič nas ne sme presenetiti. I'm on a mission. Naprej torej, naprej, brez miru in mej! Spustim se v stari del mesta. V Azilu poteka inventura, a vseeno brez težav opravimo distribucijo. Ko opravljam distribucijo, me med hrabro hojo spreleti, da bi to pravzaprav moral vsak, ki izdaja knjige, namreč pospremiti jih osebno do knjigarn. To je nedvomno eden lepših delov posla, da o ohranjanju kondicije sploh ne govorim. Naslednji je Stripolis, kjer so ravno odprli. Vmes, ko me ni bilo, so namontirali party lučko, ki menja barve, slišim pa, da se bo Breda upokojila. No, v Stripolisu dežuram 20. in 21. januarja, a do takrat bo Ariol, upajmo, itak že pošel. :-)

6

7

Od tu pa v srce Trubarjeve! V Sanjah pustim 2 izvoda še za Zvezdico zaspanko, knjigarno za mularijo v Lutkovnem gledališču, kjer tudi prodajajo Ariola, v Modrijanu se zadebatiramo z Nežo, ki ravno prevzema knjige. Modrijan ima naši knjigi tudi v svoji izložbi, prav pri vhodu, ob čemer me vsakič, ko grem mimo, obide čista radost. To je to! Pred kratkim so prenovili in naprej postavili stripovski oddelek, kar se mi zdi spektakularno.

8

9

No, na tej točki sneži pa že kar konkretno & prešine me, da je morda čas za oddih in da je vsak delavec dolžan poskrbeti tudi za svoje notranje organe, recimo v tem primeru želodec, saj se sicer lahko še onesvesti, kar pa, glede na plundro, sploh ne bi bilo posebej hecno. Potreba kdaj stori človeka neverjetno lucidnega in na pamet mi pade, da vendar slab lučaj od tu mojster X v zimskem času ponuja neverjetno okusen brodet s popečeno polento. Rečeno - s kruhom pomazano!

10

No, po tem podkrepčilu je vsak nadaljni napor prav pasja figa in v lahnem drncu me naravnost odnese do Moderne galerije, kjer oddam še zadnja izvoda. Kolegica Hvala, ki pedena njih knjigarno, je na položaju in ima, v nasprotju z mojimi zmrzlimi (vsem pripravam navkljub mi je namreč uspelo pozabiti rokavičke), tople roke, da si voščiva veselo leto in rečeva besedo, tri o poslu. To predstavlja kar najbolj sijajen zaključek tokratne distribucije. Povzetek: 22 izvodov po knjigarnah čaka svoje nove bral(č)ke. Manjka še Knjigarna ZDAJ na koseški tržnici, kamor bo Majda te dni dostavila še preostale izvode, potem pa bo Ariol 2 povsod, povsod! Velja skleniti, da ena taka distribucija ni zajebancija - ampak čista uživancija. :D

11