Majski tris!

Z radostjo najavljamo prvega od dogodkov v počastitev celoletnega praznovanja 10. obletnice založbe VigeVageKnjige, tj. letos. :)

Torej, odločili smo se, da praznujemo čez celo leto, namreč z dogodki, katerih cilj nekako ni, da se imamo fajn samo mi. Slovensko stripovsko sceno pesti kar nekaj težav s problemi in praznovanje naše obletnice smo želeli posvetiti tudi ukvarjanju z nekaterimi od njih. Ob sondiranju terena smo naleteli na 3, ki se nam zdijo kar pereči:

1) pomanjkanje stripovske terminologije, saj se žanr plasti in razvija hitreje od spremljajočega slovarja izrazov zanj,

2) pomanjkanje stripovske kritike v medijih, ki zato, ker nimajo dovolj kompetentnih sodelavk_cev za to področje, relevantne kritike ne objavljajo,

3) pomanjkanje scenaristk_ov, specializiranih v stripovskem žanru, spričo česar premorejo slovenski stripi kdaj slabše scenarije, kot bi jih lahko imeli.

Konec maja, natančneje od 26. do 28. maja, organiziramo zato tridelni dogodek:

26. 5. (petek) v Atriju ZRC SAZU ter v soorganizaciji s Stripburgerjem DEBATNI VEČER na temo SLOVENSKE STRIPOVSKE TERMINOLOGIJE - povezoval ga bo ŽIGA VALETIČ, ki bo sodeloval tudi kot debater, ostali_e sodelujoče_i pa so KATJA ŠTESL, VERONIKA ROT GABROVEC, KOZMA AHAČIČ in CIRIL HORJAK.

27. & 28. 5. pa organiziramo 2 DELAVNICI, DELAVNICO STRIPOVSKE KRITIKE & DELAVNICO STRIPOVSKE SCENARISTIKE. Prijave so odprte (anja afna vigevageknjige pika org) - udeležba je brezplačna, mentorja pa svetovna!

RACHEL COOKE, ki bo vodila kritiško delavnico, je začela pri The Sunday Timesu, zdaj pa dela kot TV kritičarka pri The Statesmanu ter piše za The Observer. Je pa tudi ena prvih stripovskih kritičark, ki je v Britaniji pravzaprav uvedla stripovsko kritiko v dnevno časopisje. Redno piše za Guardianovo rubriko "Risoroman meseca".

Simpatični model na fotki ob njej pa je prof. dr. HUGO FREY, kulturni in politični zgodovinar, ki se sicer ukvarja s politiko in vizualno kulturo, med drugim pa je tudi soavtor kultne knjige "The Graphic Novel: an Introduction", ki je leta 2015 izšla pri Cambridge Pressu. Ta knjiga definira pojem risoromana in razloži, od kje prihaja ter zakaj ga je smiselno uporabljati, profesor Frey pa bo na naši delavnici počel stripovsko scenaristiko.

Za tole smo se kar namatrali. Seveda bomo še obveščali, ko bo termin bližje, že zdaj pa pozivamo vse, ki vas temi stripovske kritike in scenaristike zanimata, da si rezervirate zadnji majski vikend ter se prijavite na delavnici - res bi z njima radi pripomogli k še boljši kvaliteti obeh področij tudi pri nas, zato smo povabili kompetentna mentorico in mentorja, vse vas pa vljudno vabimo k udeležbi na petkovi debati in/ali obeh delavnicah ter vas prosimo, pomagajte nam razširiti vest! Vnaprej hvala & se vidimo.