Mari Ahokoivu

Oksi

Mari Ahokoivu

Oksi

Naslov izvirnika: Oksi
Prevod: Julija Potrč Šavli
Leto izida: 2024
ISBN: 978-961-7077-42-1
Zbirka: Risoromani
Število strani: 376
Dimenzije: 22 x 17,8 x 3 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: trda vezava
Izšlo s podporo:
35,00 €

O KNJIGI

Oksi [v finščini pomeni medved] se je, polna mitoloških izročil, porodila iz zasneženih prostranstev finskih gozdov, s severnim sijem obsijanih zimskih noči in zapletenih družinskih dinamik. Skozi nevsakdanjo metaforo medvedje družine nam avtorica mojstrsko naslika globeli in vrhove zapletenih odnosov med materami in hčerami, ki jih močno zaznamujejo in oblikujejo generacijske travme in dolgoletne zamere. Kljub resni tematiki pa zgodbo kot pomladanske vitice mojstrsko prepletajo niti ljubezni, prijateljstva in naivne otroške igrivosti. Na trenutke razposajeno, nato spet strašljivo, vseskozi pa neznansko poetično nam Mari Ahokoivu predstavi starodavne mitološke like. Združi jih Oksi, nenavaden in večplasten lik, ki na skoraj 400 straneh iz prestrašene in negotove iskrice dozori v ljubeč in pogumen plamen.

O AVTORICI

Mari Ahokoivu (1984, Oulu) je finska ilustratorka in striparka. Profesionalno riše že več kot 10 let, v tem času pa se je primarno posvetila risoromanom in stripom za otroke, med njimi sta morda najbolj znani seriji Sanni & Joonas in Lola Olifante ter njen opus magnum, strašljiv in poetičen risoroman Oksi, ki so ga kritiki opisali kot enkratno mešanico lepote, humorja in magije. Ahokoivu obožuje vse ljubko in srhljivo in največ navdiha najde ravno v premišljeni mešanici teh dveh konceptov. Živi in ​​dela v Kopenhagnu.

Je prejemnica številnih nagrad in priznanj, med drugim je prejela nagrado Puupäähattu za najboljši risoroman leta 2023, skupaj z Lauro Ertimo sta leta 20222 osvojili nagrado Tieto-Lauri, leta 2021 pa je bila nominirana tudi za nagradi Finlandia in Jarkko Laine.

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Ute Helmbold: Jezdec
Ute Helmbold:

Jezdec

Séverine Gauthier & Amélie Fléchais: Človek gora
S. Gauthier & A. Fléchais:

Človek gora